Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın S-400’lerle ilgili “Girit modeli” açıklamasının ‘biraz çarpıtıldığını’ ileri sürerek, “Öyle bir formül gündemimizde yok” dedi. Kalın, ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ile Erdoğan arasında henüz bir görüşme planlanmadığını söyledi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile krize sebep olan Rus S-400 hava savunma sistemleri hakkında geçen ay yaptığı açıklamada, “Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız” demişti.
Girit modeli, bir anlamda sistemlerin depoya kaldırılmasını içeriyor. Güney Kıbrıs’ın Rusya'dan satın aldığı S-300 füzeleri, Türkiye'nin itirazları üzerine 1999 yılında Atina yönetimi tarafından Girit Adası'nda sevk edilmiş ve yalnızca 2013 yılında bir tatbikat sırasında kullanılmıştı.
Sabah’a verdiği mülakatta, Hulusi Akar’ın S-400’lerle ilgili açıklamalarını değerlendiren Kalın, “Öyle bir formül gündemimizde yok. Farklı yorumlar yapılsa da aslında Sayın Bakanımız (Akar) böyle bir şey kastetmedi. Bu konu biraz çarpıtıldı” dedi.
"GERİ ADIM SÖZ KONUSU DEĞİL"
S-400’lerle ilgili kararın uzun bir istişare ve çaba süreci ardından verildiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Bu karardan geri adım atmak söz konusu değil” ifadesini kullandı.
Kalın, şöyle devam etti: “Biz S-400'lerin NATO savunma sistemi açısından yahut F-35'ler açısından bir tehdit teşkil etmediğini ve orada Amerikan tarafının dile getirdiği güvenlik kaygılarını giderecek bir mekanizmanın kurulabileceğine inanıyoruz. Bir teklif yaptık, bu teklifimiz yineliyoruz. Orada bir mesafe alabileceğimize de inanıyoruz. Bu mümkün.
(Teklif Patriot alımıyla alakalı mı?)Hem Patriot alımı hem de S-400'lerin teknik olarak F35 ve NATO savunma sistemlerine tehdit riski oluşturmadığının incelenmesini içeren bir teklif.”
ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ
İbrahim Kalın, ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir görüşme olup olmayacağına dair soruya, “Şu an kesin belirlenmiş bir tarih yok. Ama önümüzdeki günlerde bu görüşme eninde sonunda gerçekleşecektir” yanıtını verdi.
TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ
Kalın, mülakatta Türkiye-ABD ilişkilerine dair de değerlendirmelerde bulundu.
“Tabii ihtilaf ettiğimiz birtakım konular var. F-35, CAATSA yaptırımları, S-400 bir sorun paketi olarak duruyor. FETÖ'nün Amerika'daki mevcudiyeti ve hala bunlara karşı Türkiye'yi tatmin edici bir eylemde bulunulmaması, ayrıca PYD-YPG'ye verilen destek gibi konular temel sorun alanlarımızı oluşturuyor” diyen Kalın, şöyle devam etti:
"Bunlar Obama döneminde vardı, Trump döneminde devam etti, Biden dönemi de bunları devraldı. Bu konularda nasıl bir yol izleyeceklerini, bu stratejik ittifakı güçlendirmek maksadıyla bu yönde Türkiye'yi de rahatlatacak adımları nasıl atacaklarını ya da atıp atmayacaklarını önümüzdeki günlerde göreceğiz.”
“Bu manada hem benim mevkidaşım Sullivan ile hem de Sayın Dışişleri Bakanımızın mevkidaşı Blinken ile yaptığı görüşmeler verimli geçti. İhtilaf ettiğimiz konuları da konuşarak, görüşerek müzakere ederek diplomasi yoluyla çözme konusunda bir irade ortaya konduğunu söyleyebilirim.”
“Terörle mücadele, siber güvenlik, iklim değişikliği gibi bizim de Biden yönetiminin de önemsediği konular var. Bu konularda da ortak hareket edebileceğimizi düşünüyoruz. İhtilaf ettiğimiz konuları da masaya koyuyoruz. Bunlardan da kaçmıyoruz. Bunları da müzakere yoluyla çözebileceğimize inanıyoruz.”
“Bir diğer önemli nokta da Çin'in dünya ekonomisinde giderek artan önemi ve buna karşı nasıl bir ilişki biçimi geliştirileceği Biden yönetiminin gündeminde duruyor."