İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
"Her projemizi kopyalayıp, kendi projeleriniz gibi ballandıra ballandıra anlatabilirsiniz. Her projemize çok güveniyoruz. Dünyaya bizim gibi bakmadığınız sürece ne yazık ki bir sonuç almanızı beklemiyoruz. Çünkü çok net bir fark var, siz beton ve rant anlıyorsunuz; biz insan odaklı ve yerinde hizmet anlıyoruz.
İstanbul Büyükşehir belediyesinin davetli olmadığı afet toplantıları organize edildi. Konuyu tüm taraflarıyla çalıştaylar yaptık. Deprem seferberlik planımızı kamuoyuna şeffaf bir şekilde paylaştık. İstanbul jeoloji ve hidroloji haritalarını hazırladık. Bilimsel altlıkları oluştururken bilim insanlarımız, sivil toplum örgütlerimizle, uzmanlarımızla vizyon 2050 planımızı hazırladık. Bir tarafta kamu arazileri imara açılırken diğer yandan 40-50 yıldır vatandaşların imar sorunlarını görüyoruz. Siyaset ayrımı yapmadık.
Bakanlığın riskli ilan ettiği 69 alandan sadece 2'si gerçek riskli alan. Bu çok vahim bir durum. Tabir-i caizse görevinizi kötüye kullanıyordunuz. Bir tarafta büyük hasar ve can kaybına yol açacak yerler varken, kentin kuzey alanına yönlenmişlerdi.
Son 20 yıldır insanları evlerinden ve semtlerinden ettiler. Vatandaş ve müteahhidi o kısır alan sıkıştırarak baş başa bıraktılar. Kimsenin birbirine güvenmediği bir ortam oluştu. Kentsel dönüşüm tabirini vatandaşlar duymak istemiyordu. Kentsel dönüşümle ilgili inanılmaz bir önyargı oluşmuştu. Yıllar boyunca çözümsüz kalmış alanlarda umutsuz vatandaşlarımızla anlaşarak yeni bir dönemin başladığını gördük. Örneğin Eyüpsultan Yeşilpınar mahallesinde yıllardır çözülmemiş sorunları çözdük.
Daha önce söyledim yine söyleyeyim; Kanal İstanbul projesi bir emlakçı projesi, amaç konut pazarlamak. İstanbul ve Türkiye'nin en hayati sorununu kökünden çözebilmek için güçlü kalıcı iş birliğine ihtiyacı var. 6 Şubat depreminden sonra büyük bir başvuru patlaması yaşadık. 15 bin yüksek riskli bina tespit ettik. Yakında tüm İstanbul için bu taramayı tamamlayacağız.
10 temada projeleri açıkladı
2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız. Hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek.
İmamoğlu, İstanbul'u afetlere karşı dayanıklı hale getirecek projenin 10 ayrı temada olduğunu belirterek madde madde şöyle sıraladı:
2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız. Hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek.
Kentsel dönüşümde en çok mağduriyet yaşayan kesimin emeklilerimiz olduğunu tespit ettik. Kentsel dönüşümde riskli yapılarda bakanlığın verdiği 5.500 TL kira yardımına ek olarak 7.000 TL kira desteği vereceğiz. Riskli yapıda oturan kişi dar gelirli emekliye ise bakanlığın kira yardımının üzerine 9.000 TL ek kira desteği vereceğiz.
Raylı sistem hatlarımızı depreme dayanıklı olarak inşa ediyoruz.
Güvenli yeşil alanlar projesini de hayata geçiriyor olacağız. Erken uyarı ve acil durum projesini hayata geçireceğiz.
Her yıl 250 bin İstanbulluya afet farkındalık eğitimi vereceğiz.
Acil durum kurtarma gemisi inşa edeceğiz.
250 riskli sanat ve 32 deniz yapısını güçlendireceğiz.