İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101'inci yıldönümünde Eminönü'ne kadar uzattıkları Alibeyköy – Eminönü tramvay hattını yeniden deneyimledi.
14 duraklı hattın Feshane İstasyonu'ndan tramvaya binen İmamoğlu, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Yurttaşlardan gelen şikayet ve önerileri dinleyen İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, İBB Raylı Sistem Dairesi Başkanı Ceyhun Avşar ve Metro A.Ş. Genel Müdürü Özgür Soy'dan hatla ilgili bilgi aldı.
İmamoğlu, duygularını da sosyal medya hesaplarından canlı yayınla, kamuoyu ile paylaştı. Alibeyköy – Eminönü tramvay hattının hafta içinde günlük 50 binler, hafta sonunda da günlük 44 binler seviyesinde kullanıldığını ölçtüklerini belirten İmamoğlu, yeni eğitim-öğretim yılına başlayan öğrenciler, öğretmenler ve velilere başarılar diledi.
“METROLAR VE TRAMVAY, ULAŞIMIN ANA GÖVDESİ OLMALI”
Metro ve tramvay kullanma alışkanlığının önemine dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:
“Bu konuda belki İstanbul’un çok hazır olmadığı ortamlar var. Bazen çok fazla, ‘Kapımın önünden araca bineyim' refleksi ve geleneği var. Ama aslında ulaşım öyle bir şey değil. Mümkün olduğu kadar biz şunu sağlamaya çalışıyoruz: Ulaşımın ana gövdesi olmasını arzuladığımız metromuz ya da tramvaylarımız, toplu taşımanın hem kesintisiz bir hale gelmesini sağlıyor hem de sizi trafiğin dışında bir araçla arzu ettiğiniz yere ulaştırıyor.
Bu bakımdan biraz metro ya da tramvay öncesi insanlarımızın yürüme alışkanlığını da elde etmesi önemli bir unsur. Bu aynı zamanda sağlık için de kıymetli. Bu şekilde hatların da düzenlenmesiyle ilgili bir kaldırım düzenin metroya erişiminin düzenlenmesinin birçok yerde çalışmalarını sürdürüyoruz. Yani sadece ‘yürüyün' demiyoruz. Aslında kaldırımları da yolları da yayaların daha sağlıklı bir şekilde erişmesine uygun hale getirme çabası içerisindeyiz.”
“DAHA FAZLA RAYLI SİSTEM KULLANIN”
İmamoğlu ““İstanbul’da, raylı sistemlerde yüzde 40 seviyelerine geldik. Biz, burada yüzde 60'ları hedeflemeliyiz ki, İstanbul bu anlamda daha güçlü hale gelsin toplu taşımada. Bunun için raylı sistemler yatırımlarımız var. Bakanlığın yaptığı yatırımlar var. Tümünün ciddi bir kilometreye de erişmesi şart. azen şu şikayetleri dinliyorum: Otobüsle seyahat arzusu var. Anlıyorum bunu. Ama gerçekten bizim metro yatırımlarımızın karşılığını bulması için, bu alışkanlıklarımızdan biraz vazgeçersek aslında, tramvay ve metronun çok daha güçlü ve sağlıklı erişimi sağlayacağını bütün vatandaşlarımızın yakından hissedeceğini biliyorum” diye konuştu.
“TÜM BU YATIRIMLAR, MİLLETİN YATIRIMLARI”
İmamoğlu “30 yıla yakındır yurt dışı seyahatlerinde gıptayla bindiğim metro ağlarının İstanbul’da da çok güçlü hale gelmesini hep birlikte sağlamalıyız. Buna da en çok vatandaşlarımızın sahip çıkması gerekiyor. Bazı eksiklerimiz olabilir. Bazı hatalarımız olabilir. Geçmişten gelen bazı imalat eksiklikleri olabilir. Bunları hızlıca toparlıyoruz. Bazen de böyle oynayan insanlar da oluyor merdivenlerimize, şuna buna müdahale eden. Bu çocuksu işlere… Çocuksu demeyelim, çocuklara da hakaret etmiş oluruz. Çocuklar da yapmaz böyle şeyleri. Bu tür uygulamaları yapan insanlarla ilgili yasal işlemlerimizi yürütüyoruz. Tüm bu yatırımlar, milletin yatırımları. İstanbulluya ait ve çok önemli. Büyük paralar harcanıyor. Bu yatırımlar, hepimizin yatırımları. Büyük paralar harcayarak, insanlarımızın konforunu ve yaşamlarını güçlendiriyor. Lütfen bütün bu hatlarımıza hem sahip çıkalım hem kullanalım hem güçlendirelim hem de iş birliğiyle, sağlıklı bir ulaşıma İstanbul’da erişelim” dedi.