İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM İnternet çağında dünyanın neresindeyiz?

İnternet çağında dünyanın neresindeyiz?

Biz  istesek de istemesek de orjinal amacı askeri iletişim olan internet aradan geçen yıllar içinde büyük değişime uğradı ve giderek yaşantımızın bir parçası hem de önemli bir parçası haline geldi.
“Alışveriş yapmak, sinemaya gitmek gibi eskiden arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız aktiviteler akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla zaten sanala taşınmıştı. Şimdi ise yüz yüze iletişimin kesilmesi nedeniyle etkileşim kurmanın yeni yolları aranıyor.

Tüketiciler çoğu benzer aktiviteyi artık sosyal medya aracılığıyla gerçekleştiriyor. Çevrimiçi ortamda eşsiz bir paylaşım dalgası mevcut ve gerçek zamanlı yani canlı olarak yapılan paylaşımlar daha da arttı. Dijital deneyimlerini çevresiyle paylaşma isteği artan tüketiciler, 5G teknolojisinin genişletilmesiyle yakın gelecekte daha çok paylaşımda bulunacak”(Userspots).

Bu yazımızda yorum yapmadan güvenilir kaynağa dayalı bazı istatistikler paylaşmak istiyorum, belki ülkede iletişim alanında genel internet altyapısı ile ilgili konularda özel olarak görevli kamu yöneticisinin dikkatini çeker diye düşünmek istiyorum.
Globalwebındex’in 2020 yılının 3. çeyreğinde yaptığı araştırmaya göre tüm dünyada günde ortalama 6 saat 54 dakika internette geçiriliyor. Buna sosyal medya, haber kanalları, TV ve alışveriş de dahil. Türkiye’de oran biraz daha artıyor. Bizde günlük olarak internette geçirilen zaman 7 saat 57 dakika.
Dünyada en çok üretilen web sitesi içeriği dilinde Türkçe 4. sırada. Alexa.com’dan gelen trafik sıralaması verilerine göre, dünyanın en iyi 10 milyon web sitesinde kullanılan diller sıralaması yapıldı. Bu sıralamada İngilizce, Rusça ve İspanyolca’nın ardında dördüncü sırada Türkçe var. Yani dünyadaki en iyi 10 milyon sitenin %3.7’si Türkçe. Bu veri çok önemli çünkü dijital dünyaya hakim olma potansiyelimizin bir göstergesi.
Portekiz, İspanya ve Brezilya, kişisel verilerin kötüye kullanımını en çok önemseyen ülkelerin başında geliyor. Bu konuda en az endişelenen ülkeler ise Nijerya, Fas ve Gana. Türkiye ise bu çizelgede %29.3’lük oranla sondan 7. sırada.

Dünyadaki internet kullanıcılarının sayısı dünya nüfusunun %59.5’i kadar. Yani 4,66 milyar.
Tüm dünyada insanlar günlük 6 saat 54 dakikayı internette geçiriyor.
Dünya genelinde insanlar günde ortalama 3 saat 24 dakika televizyon izliyor, 2 saat 25 dakika sosyal medyada vakit geçiriyor, 2 saat kitap okuyor, 1 saat 31 dakika müzik dinliyor, 1 saat radyo / podcast dinliyor ve 54 dakika video oyunu oynuyor.
İnternet erişiminin %92.6’si telefonlar ile yapılıyor...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *