İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM İsmail Saymaz: İyi Parti lideri Akşener itiraz etti, Millet İttifakı’nın “Geçiş Süresinin Yol Haritası” ötelendi

İsmail Saymaz: İyi Parti lideri Akşener itiraz etti, Millet İttifakı’nın “Geçiş Süresinin Yol Haritası” ötelendi

Millet İttifakı’nın 30 Ocak’ta ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin yanı sıra açıklanması beklenen “Geçiş Süresinin Yol Haritası”nın İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in , hem metne hem de metnin Davutoğlu ve Ali Babacan tarafından yorumlanış şeklinde itirazı nedeniyle 13 Şubat’a ötelendiğini yazdı.

Saymaz şunları  kaydetti:

“Altılı Masa’nın 1 No’lu Kararnamesi” denilen bu metinde altı liderin cumhurbaşkanı yardımcısı olması ve kendi aralarında bir cumhurbaşkanlığı kabinesi kurması öneriliyor. Bu kabinenin altında bakanlar kurulu yer alıyor. Ayrıca her partiye bir bakan ve oyu oranında ikinci ve üçüncü bakanlık veriliyor. Cumhurbaşkanı yetkileri, yardımcıları ve kabine arasında pay ediliyor.

İyi Partililer bu yol haritasını “Türkiye’yi cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden cumhurbaşkanı yardımcılığı hükümeti sistemine geçirmek” diye eleştiriyor.

Akşener, geçen hafta İsmail Tatlıoğlu, Metin Ergun, Şenol Sunat, Bahadır Erdem ve Ümit Özlale’yi itirazlarını aktarmak üzere liderlere gönderdi.

İyi Partililer bu görüşmelerde, hazırladıkları metni liderlere sundu. Metinde, altı cumhurbaşkanı yardımcısının bulunmasına, liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olması zorunluluğuna itiraz ediliyor. Dileyen kimi liderlerin milletvekili olabileceği belirtiliyor. Akşener, Karamollaoğlu ve Uysal, bu öneriyi destekliyor.

Metinde ayrıca, bakanlar kurulu üzerinde cumhurbaşkanı kabinesi kurma önerisinin Anayasa’ya aykırılık oluşturacağı, halkın gözünde çok başlılık görüntüsü yaratacağı ifade ediliyor. Bunun yerine liderlerden oluşan Danışma Kurulu öneriliyor. Cumhurbaşkanının kritik konularda kurula danışması tavsiye ediliyor. Bakanlıkların paylaşımı için de seçim sonucuna bakmak gerektiği vurgulanıyor.

Millet İttifakı, ‘Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nda uzlaşabilir mi? Uzlaşabilir. Ancak bunun için ya Akşener’in ya da Davutoğlu’nun geri adım atması gerekiyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *