İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1261 %0.1
43,4026 %0.82
4.003,01 % 1,21
83.379,14 %-1.69
Ara
Muhalif. GÜNDEM İstanbul Sözleşmesi'nin iptali AİHM'de!

İstanbul Sözleşmesi'nin iptali AİHM'de!

2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek bir imzası ile çıkılan İstanbul Sözleşmesi için hukuki mücadele devam ediyor. İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından iptal kararı AİHM'e taşındı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile bir gecede iptal edilen İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin hukuki mücadele sürüyor.

Hukukçu Ali Suat Ertosun'un, kardeşi Süheyla Ertosun adına yaptığı başvuruda Danıştay, iptal kararını 'hukuka uygun' bulmuş, ardından AYM'ye taşınan süreçten de sonuç çıkmamıştı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından süreç Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.

DANIŞTAY'DA DA AYM'DE DE AYNI BAŞKAN REDDETTİ

Erdoğan'ın imzası ile 30 Nisan 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla bir gecede İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmıştı. Bu kararın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için birçok kurum ve kişi tarafından ayrı ayrı davalar açılmıştı. Hukukçu Ali Suat Ertosun da kardeşi Süheyla Ertosun adına adına Danıştay 10. Dairesi'ne dava açtı. Dava, Eylül 2021'de Yılmaz Akçil'in başkan olduğu dönemde reddedildi.

Aynı şekilde, Anayasa Mahkemesi (AYM) nezdinde yapılan başvuru da Akçil'in üye olarak atandığı 2024'te ret kararı aldı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Akçil'in her iki kararda da imzasının bulunması, "Hakim, savcı, hakem sıfatıyla bakmış veya tanık ya da bilirkişi olarak beyanda bulunmuş olduğu davalara başkan ve üyelere bakamaz" ilkesiyle çeliştiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

AİHM'E BAŞVURU

AYM, avukat İsmail Sami Çakmak'ın, Akçil hakkında gerçekleştirdiği suç duyurusuyla ilgili henüz bir işlem yapmadı. Süheyla Ertosun ise iç hukuk yollarının tükenmesi gerekçesiyle AİHM'e başvurma kararı aldı. Ertosun, AİHM başvurusunda, Türkiye'de yargının etkin ve tarafsız olmadığını gösteren bu usulsüzlüklere değindi.

Ertosun, dilekçesinde, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin Türkiye'nin uluslararası alandaki saygınlığına zarar verdiğini ve anayasadaki "İnsan haklarına saygılı ve sosyal bir hukuk devleti olma" ilkesini ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca, Danıştay ve AYM kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) çeşitli maddelerini ve sözleşmenin ek protokollerini ihlal ettiğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *