İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM KADES'e her gün ortalama 208 bildirim yapılıyor

KADES'e her gün ortalama 208 bildirim yapılıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, kadınların tehdit sırasında polis çağırmak için kullandığı KADES'e her gün ortalama 208 bildirim yapıldı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün TBMM’ye gönderdiği verilere göre, mobil cihazlara yüklenen ve kadınların şiddet sırasında yardım talep etmek için başvurduğu Kadın Destek Uygulaması’na (KADES) 3 yıl 10 ay içerisinde 239 bin 467 ayrı bildirim yapıldı. Günlük ortalama 208 bildirimin geldiği KADES’i telefonlarına indiren kullanıcı sayısının ise 3,5 milyona yaklaştığı ifade edildi.

"Şiddet günden güne büyüyor"
KADES uygulamasının yoğun kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “KADES uygulamasını kullanan kadınların sayısı aslında Türkiye’de iktidarın söylemlerinin aksine şiddetin günden güne büyüdüğünü gösteriyor” dedi.

İçişleri Bakanlığı verilerinin İstanbul Sözleşmesi’ne duyulan ihtiyacın bir itirafı olduğunu kaydeden Taşcıer, şunları söyledi: “Verileri incelediğimizde, şiddetin nasıl gündelik hayatın bir parçası haline geldiği görülüyor. Türkiye’de her saat 9 kadın şiddet gördüğü için ihbarda bulunuyor. Ki Türkiye’de 42 milyon kadın bulunduğunun ama KADES’i sadece 3 milyonun üzerinde kadının kullandığının da altını çizmemiz gerek. Yani ülke çapında kadınların şiddete maruz bırakılmadığı tek bir an dahi yaşanmıyor. Bu bir toplumsal kriz halidir.”

İstanbul Sözleşmesi
“Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’na göre, kadınların yüzde 68’i yaşadıkları en büyük sorunun şiddet olduğunu söylüyor” diyen Taşcıer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Durum bu kadar açıkken maalesef ülkeyi yönetenler de kadına yönelik şiddeti körükleyecek adımlar atıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı potansiyel şiddet faillerine ve katillere büyük bir cesaret verdi, özgüven aşıladı. Şimdi iktidar Meclis’e getirdiği yasayla kadına yönelik şiddeti engelleyeceğini iddia ediyor. Hâlbuki sorun bir zihniyet sorunu ve bu zihniyeti besleyecek adımlar atıldığı sürece yapılanların tümü kâğıt üzerinde kalacaktır, öyle de oluyor. AKP iktidarı, her zaman olduğu gibi şiddetin kaynağına değil, sonucuna karşı önlem almaya çalışıyor. Kadına yönelik şiddete karşı pembe otobüs öneren, hamam mantığıyla kadınlara özel üniversite öneren, ‘kadınları toplumsal hayattan izole edersek şiddet azalır’ diyen bir akıldan fazlasını da zaten beklememek lazım.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *