Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde Temmuz 2023’de bir önceki yılın aynı ayına göre en çok harcama artışı lokanta ve otellerden sonra yüzde 75,95 ile sağlıkta oldu.
Yurttaş, hastaneye adım attığı andan itibaren muayene, ilaç, reçete, tıbbi malzeme gibi adı altında ek olarak cepten Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) katılım payı ve özel sağlık kurumuna da ilave ücret ödemek zorunda kalıyor.
Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, 20 yıl önce başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık ortamının gelmiş olduğu son durumun 3 Ağustos’ta açıklanan "TÜİK’in Tüketici Fiyat Endeksi" verilerinde de ortaya çıktığını belirterek "Mızrağın çuvala sığmadığını TÜİK bile gördü!" değerlendirmesini yaptı.
BirGün gazetesinin haberine göre; Demir ve Kılıç, "Bu veriler, özellikle son aylarda vatandaşların bazı ilaçlara ulaşamaması, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılamaması, hastaların birçok branşta ve yan dallarda alamamaları yani vatandaşların kamu sağlık hizmetine ulaşmasında yaşanan sıkıntıları tüm açıklığıyla yansıtmaktadır. Parası olanların veya borç para bulabilenlerin muayene ve ameliyat olabilmek için daha fazla sayıda özel sağlık kuruluşlarına yöneldiği görülmektedir" ifadelerini kullandı.
Dr. Demir ve Dr. Kılıç, vakıf üniversite hastaneleri ile ikinci basamak özel hastanelerde yasal üst sınır olan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) bedellerinin iki katının (yüzde 200’ün) çok ötesinde ilave ücreti talep ettiğini belirterek, muayene ve ameliyat ücretlerine ilişkin birkaç örneği şöyle sıraladı:
Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve hak sahibi vatandaşlar özel hastanelere muayene için müracaat ettiklerinde SGK özel hastanelere;
• Enfeksiyon hastalıkları 57 TL
• Kadın hastalıkları 62 TL
• Kardiyoloji 68 TL
• Çocuk sağlığı hastalıkları 53 TL
• Nöroloji branşı için 59 TL muayene bedeli ödemektedir.
• SUT hükümlerine göre özel hastaneler vatandaşlardan ilave muayene parası olarak da en fazla bunların yüzde 200’ü yani 120 TL ile 150 TL talep etmesi gerekirken 750 TL ile bin 500 TL arasında değişen miktarlarda muayene parası almaktadırlar.
Tedavi için kredi çekenler var iddiası
Dr. Demir ve Dr. Kılıç, ameliyat ücretlerine ilişkin ise serbest piyasa usulü ne tuttururlarsa hasta ve yakınlarından istendiğini kaydederek, şöyle devam etti:
"İlave ücret alınmaması gerekirken özellikle kanser cerrahisi ve kardiyovasküler cerrahi işlemlerde alt sınır 100 bin TL’ den başlamak üzere üst 400-500 bin TL’ye kadar çıkan bedeller talep edilmektedir.
Ayrıca yoğun bakım hastalarından da yoğun bakım sonrası hastaların servise alınması ile acil halin sona ermesi gerekçe gösterilerek ilave ücret alınmaktadır. Özellikle kanser cerrahisi ve kardiovasküler cerrahi işlemler için özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat eden vatandaşlar, yasal olmayan ve kendilerinden istenen bu ilave ücreti ödeyebilmek için ise elindeki avucundakini satmak, borç para bulabilmek veya kredi çekmek zorunda kalmaktadır."