Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül 2023’te kira uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasının olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı. Tunç, Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen “İdarenin Taraf Olduğu Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, 273 bin 511 başvurudan 114 bin 346'sının anlaşmayla sonuçlandığını belirtti.
Bakan Tunç, arabuluculuk sisteminin hukuki uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yöntemi olarak hızla yaygınlaştığını ifade ederek, Türkiye'nin bu alanda köklü bir geçmişe sahip olduğunu hatırlattı. Ahilik sistemi ile geçmişte benzer uygulamaların görüldüğünü vurgulayan Tunç, modern arabuluculuk sisteminin ise 2013'te ihtiyari olarak başlatıldığını aktardı.
2013’te başlayan ihtiyari arabuluculuk sisteminde başarı oranının yüzde 90’a ulaştığını belirten Bakan Tunç, 2018'de dava şartı arabuluculuğun hukuk sistemine dahil edildiğini ve zaman içinde kapsamının genişletildiğini ifade etti. 7. Yargı Paketi ile genişleyen dava şartı arabuluculuk kapsamında, bugüne kadar arabuluculara gelen 6 milyon uyuşmazlıktan 4 milyondan fazlası anlaşmayla sonuçlandı. Bu anlaşmalar, arabuluculuğun yüzde 65 başarı oranı ile verimli bir çözüm yöntemi olduğunu gösteriyor.
Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesiyle bu alandaki yargı yükünün hafifletildiğine dikkat çeken Tunç, vatandaşların hızlı ve anlaşmalı çözüm arayışlarına yanıt verilmesi adına arabuluculuğun büyük bir adım olduğunu vurguladı. Böylece, dava süreçlerinin kısalması ve daha düşük maliyetle çözüme ulaşılması hedefleniyor.