OMÜ'de yapılan 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejisi' isimli konferansa KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar katılarak burada öğrencilere ve katılımcılara konuşma yaptı.
Samsun’a her gelişinde şehirden daha fazla etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, "1950’li yıllardan başlayan o zor yıllarda binlerce insanımızı kaybettik. Kimisi şehit düştü, kimisi kurşuna dizildi. Kıbrıs Türkü'ne bunları yapanlar şimdi bizlerle tekrar Birleşik Kıbrıs kurmak isterlermiş. İngilizler; Birleşik Kıbrıs zamanı bitmiştir, federasyon defteri kapanmıştır. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır” diye konuştu.
'TÜRK ALFABESİ' AÇIKLAMASI
Geçen günlerde Erdoğan'ın duyurduğu 'Türk alfabesi'ne dair de konuşan Tatar, "Yeni 4 harfin daha eklenmesiyle Milli birliğin güçlenebilmesi için, aramızdaki o potansiyelin de daha da güçlenebilmesi için dil birliği çok önemlidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türk milletinin ayrılmaz ve kopmaz bir parçasıdır” dedi.
‘BİZLER VARLIĞIMIZI SÜRDÜREBİLEN SOYLU BİR MİLLETİN EVLATLARIYIZ’
KKTC’nin diğer Türk devletleri ile tamamen iyi ilişkilere sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Biz binlerce yıldır milli varlığıyla, her türlü geleneğiyle, soyu, kökü ile Kuzey Kıbrıs’a kadar giderek orada 350 yıl Osmanlı Devleti’nin hükümdarlığında oradaki varlığımızı sürdürebilen soylu bir milletin evlatlarıyız" dedi.
Tatar şöyle devam etti:
"Şimdilerde federasyon diyerek esasında Güney ve Kuzey’i birleştirip Avrupa Birliği içine almak istiyorlar. Kendi insanımıza da eğer birleşirseniz ekonomik olarak gelişeceksiniz, çok iyi iş kuracaksınız gibi bir takım safsatalar söylüyorlar. Hiçbirine inanmıyorum. En sonunda bizleri yok etmek için oynanacak bu oyunlar. Daha da vahimi Türk gençlerine Samsun’dan sesleniyorum. Bu müzakerelerde çok bulunmuş bir kişi olarak söylüyorum. Masaya oturmadan önce ‘sıfır asker, sıfır garantiyi kabul et ondan sonra diğer konuları görüşelim’ diyorlar.
Adanın güvenliğinin, adanın her türlü antlaşmalarıyla garantisi Avrupa Birliği’ne devredilecek ve tabi ki Avrupa Birliği’nde olmadığı için 3’ncü bir devlet olarak görülen Türkiye Cumhuriyeti askeri Kıbrıs’tan çekilecek. 50 yıl önce Kıbrıs'a Mehmetçikler gitti. Orada 50 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kolordusu ile o coğrafyada barışın, güvenin ve huzurun ne kadar önemli olduğunu Bosna’da, Ukrayna’da gördüler. Şimdi Gazze’de de görüyorlar.
Dünyanın her yerinde çatışma kültürüyle karşı karşıya olan insanlığın, Kıbrıs’taki barış ve huzuru tehlikeye atmak pahasına ‘Birleşik Kıbrıs Avrupa Birliği’ne girecek, daha ekonomik bir geleceğe yürüyecek’ oyunlarına gelmemesi lazım. Bizim garantör ülkemiz anavatan Türkiye Cumhuriyeti’dir."