İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM KKTC’den Rumlara “Noel hediyesi”

KKTC’den Rumlara “Noel hediyesi”

KKTC Hükümeti’nin,  25 Aralık’ta yapılacak yerel seçimlerin ardından 1974 Kıbrıs harekatından beri “hayalet şehir” olan Maraş bölgesini tümüyle açma kararı aldığı bildiriliyor. Rum tarafının Maraş konusunda son derece hassas olduğu, onlarca yıldır bölgede yıkılmaya terk edilen oteller ve binaların “gerçek sahiplerine iade edilmesini “istediği biliniyor. KKTC, tabii ki Ankara’nın da desteğiyle kapalı Maraş’ı iskana açtığı takdirde adada büyük bir huzursuzluk yaşanacağı kesin. KKTC Yönetimi 2020’de Maraş’ın bir kısmını ziyarete  açmış, bu hamle Rum tarafının sert tepkileriyle karşılanmıştı.

1974 Kıbrıs Harekatı öncesi Akdeniz’in en gözde tatil yörelerinden biri olarak bilinen ve sekiz kilometre uzunluğunda sahili olan  Maraş ya da Rumca adıyla Varoşa aynı yılın Ağustos ayındaki ikinci harekattan sonra askeri bölge ilan edilmiş ve tümüyle kapatılmıştı. O dönemden beri Maraş’ın deniz kıyısında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin devraldığı altı orduevi binası bulunuyor. Daha sonra 1985 yılına gelindiğinde BM Güvenlik Konseyi Maraş ya da Varoşa kentiyle ilgili 550 sayılı bir karar aldı. Kararda aynen şu ifade kullanılıyor:

“Maraş’ın herhangi bir bölgesine sakinleri (Kıbrıs harekatında kenti terk eden Rumlar) dışında hiç kimse yerleşemez; yerleşmeleri kabul edilemez. Bölgenin idaresinin Birleşmiş Milletler’e devredilmesi çağırısında bulunulur.”

Eylül 1992’de BM Güvenlik Konseyi 550 sayılı karara atıfta bulunarak 789 sayılı bir karar daha alarak bu çağırısını yeniledi.

Aradan yıllar geçti. 2004’te Kıbrıs Rum ve Türk kesimlerinde referanduma sunulan Annan Planı’na göre Kapalı Maraş Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak referandumlara Türk tarafı “Evet” oyu verirken Rum tarafı “Hayır” dedi. Böylece de Maraş bugüne kadar kapalı kaldı. Bir kaç kez özel izinle gidip dolaştığım Maraş’ta kıyı boyunca oteller, kıyıdan biraz içerlere doğru gidilince de çok katlı konutlar olduğunu gördüm. Binaların pek çoğunun cephelerinde Lordos ismi yazılıydı. Meğer Kıbrıs  Rum toplumunun en zenginlerinden olarak bilinen iş adamı Dinos Lordos Maraş’ın neredeyse yarısını satın almış, ama mülkleri Türk tarafında kalmıştı.  

Kıbrıs Türk tarafının BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen Maraş’ı açma hamlesi Rum tarafında anında yankısını buldu. Greek Reporter isimli İngilizce yayın yapan haber sitesinde Tasos Kokinidis imzasıyla çok sert ifadelerle dolu  bir yazı yer aldı. “Kıbrıslı Türkler Maraş’ın Tamamını Gayri Meşru Şekilde Açıyor” başlıklı yazı şöyle:

“Kıbrıslı Türk Lider  1974’teki Türk işgalinden bu yana hayalet şehir olarak günümüze gelen Maraş’ın tamamını bu ay içinde yapılacak (25 Aralık)  belediye seçimlerinden sonra açacaklarını açıkladı. Kıbrıslı Türkler’in bu hamlesi yasa dışıdır. “ Yazının burasında BM Güvenlik Konseyi’nin 1974 yılında aldığı 550 sayılı kararına atıfta bulunuluyor...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *