İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. GÜNDEM Korkular...

Korkular...

Okunma Süresi: 3 dk

Korkularımızdan başka korku yok diye seçim kampanyası yürütmüştü John F. Kennedy. 1961 yılında ABD başkanı oldu, 1963 yılında faili hala meçhul bir suikastın kurbanı oldu.

50 küsur yılı aşkın dostum (küsurat bende saklı kalsın ki yaşımız ortaya çıkmasın!) Bülent Karadeniz’in teşvikleriyle Romanya’yı ziyaret etmiştik. Romanya AB’ye yeni tam üye olmuş, Çavuşesku’nun saray yaptırma hevesi nedeniyle borç batağından henüz kurtulamamıştı. Yanlış hatırlamıyorsam 17 katlı bir saray, mermerleri dünyanın dört bir köşesinden itinayla seçilmiş. Çavuşesku hiç korkmadı, Sovyet sistemi çökünce eşi ile birlikte kurşuna dizilerek öldürüldü.

Ziyaretimiz sırasında emekli bir Romanya Büyükelçisinin yaptığı açıklamalar son derecede çarpıcıydı. “AB üyeliğiniz hayırlı olsun, beklentileriniz ne?” sorumuza verdiği cevap çarpıcıydı. “Bizim en büyük beklentimiz AB değil, NATO üyeliği” diye sözlerine başladıktan sonra “her ülkenin geçmişten geleceğe korkuları var” diyerek devam etmişti. Bu bağlamda Romanya’nın en büyük korkusunun bir kez daha Rusya’nın tahakkümü altına girmek olduğunun altını çizmişti.

O günden bu yana korkuların ne kadar belirleyici olduğunu, korkmanın hem devlet hem de bireysel düzeyde davranışlarımızı nasıl yönlendirdiğini düşünür dururum. Diğer ifadesi ile korkularımız bizleri yönlendiren esas unsurların başında geliyor maalesef. Bu noktada hemen itiraf edeyim, bendeniz de korkağın önde gelenlerindenim.

Önce Türkiye nelerden korkar, devlet karar alma biçimini nasıl etkilerden birkaç örnek vererek başlayalım.

Dış politikamıza yön veren en büyük korku, hiç kuşkusuz Rus korkusu olmuştur. Öyle ya, Osmanlı’nın Rusya ile yaptığı savaşlardaki toprak kayıpları nesillerin hafızalarında yerini almış, Türkiye’nin NATO’ya katılışının temel gerekçesini oluşturmuştur. Yoksa Kore savaşında binlerce gencimizin şehit düşmesinin gerekçesi başka türlü izah edilebilir miydi? Hani ara sıra eğer Rusya komünist olmasaydı, o günün koşulları altında Türkiye komünizmi seçebilirdi düşüncesi aklımdan geçmiyor değil. 70’li yılların “Komünistler Moskova’ya” sloganından bugünlere nasıl evrildiğimiz de bir başka soru işaretini içinde barındırıyor.

Korkular sırf Rus tehdidi ile mi sınırlı? Esasen iç politikamızı belirleyen iki temel korkunun altını çizmekte yarar var.

En büyük korku hiç kuşkusuz bölünme korkusu. Korkmakta haksız mıyız? Napolyon savaşları ile başlayan milliyetçilik akımları ile bölüne bölüne günümüz coğrafyasına gerilemişiz. Bölünme tehdidi devam ediyor mu? Kuşkusuz ediyor. Savaş sanayimize bunca yatırım yapmanın, bu kadar büyük ordunun maliyetine bunca katlanmanın gerekçesi bu korku değil mi?

İkinci büyük korku, “şeriat yeniden gelir mi?” korkusu. Geri getirmeye hevesliler ortada. İç politikamızdaki kamplaşma bu korkunun işlenmesinin sonucu değil mi? Belki bu noktada daha derine inip bireysel ölüm ve ölümden sonrasına yönelik bireysel korkuların da analizini yapmak gerekebilir ama bir büyüğümüzün de ifade ettiği gibi bu işin derin felsefesini yapmaya Türkçemiz yetmiyor (muş)!..

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *