İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. GÜNDEM Kumbaralar neden domuz şeklinde olur?

Kumbaralar neden domuz şeklinde olur?

Halkı müslüman ağırlıklı olan ülkelerde pek rastlanmasa da çok sayıda ülkede kumbaralar genellikle domuz şeklinde tasarlanır. Bunun nedeni ise çok eskilere dayanmaktadır.

Okunma Süresi: 2 dk

Çocukken bankaların verdiği kumbaralarda harçlığımızı biriktirdik, bazen de kırtasiyeden aldığımız metal kumbaralarımız oldu. Hatta kimi zaman kumbara olarak kavanoz bile kullandık.

Biz çok alışık olmasak da dünya genelinde kumbaralar genellikle domuz şeklinde tasarlanıyor ve bunlar kırılabilen malzemelerden yapılıyor. Filmlerden aşina olduğumuz bu tasarımların çıkış noktası ise topraktan yapılan pişmiş çömleklere ve testilere kadar uzanıyor.

Kumbaranın tarihi paradan da eskidir. O yıllarda bu testilerde tohum, yiyecek, takı, silah araç gereçleri, değerli taşlar biriktirilirdi.

Tarihi MÖ 2. yüzyıldaki Antik Yunan yaşamına kadar dayanıyor. Hatta en eski kumbara buluntularından biri Aydın'ın Söke ilçesinde yer alan Priene Antik Kenti'nden çıkarıldı. Pişmiş topraktan yapılan bu çömleklerde içine para atılacak kadar bir delik bulunuyor. Bu yüzden biriken parayı boşaltabilmek için testinin kırılması gerekiyor. Ayrıca o yıllarda metal pahalıydı ve ev aletlerinde pek kullanılmazdı.

İngilizcede kumbara kelimesinin karşılığı "piggy bank"tir. Domuz anlamındaki "pig"le başta ilgisi yokken sonradan ilişkilendirilmiştir.

Çömlek kumbaraların yapımında kullanılan kilin adı "pygg"dir. Pygg ve piggy kelimelerinin benzemesinin de etkisiyle kumbaralar domuz şeklinde tasarlandı ve günümüze kadar bu şekilde geldi.

Ayrıca kumbaraların çamurdan yapılıyor olması ve de domuzların çamurda yuvarlanmayı sevmeleri nedeniyle kumbaralara domuz şeklinin verildiği tahmin ediliyor.

Endonezya'da 14. ve 15. yüzyıllardan kalma domuz şeklinde kumbaralar bulunduğu için buradan gelen bir kültür olabileceği de düşünülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *