ABD'nin Montrö Sözleşmesi gereği Karadeniz'e çıkamadığını vurgulayan Tavşanoğlu şunları kaydetti:
Daha iki hafta önce bu köşede yazdım. “ABD 2020 sonunda Yunanistan Hükümeti’nden Dedeağaç limanı işletmesini aldı; orada bir de deniz üssü kuruyor. Bütün derdi Montreux Boğazlar Antlaşması’na taraf olmadığı için Karadeniz’e çıkamamak” dedim. ABD ancak belli bir süre, en fazla bir ay, o da belirlenmiş tonajda gemileriyle Karadeniz’de bulunabilir. Yıllardır ABD Genişletilmiş Karadeniz Projesi üstünde çalışıyor. Romanya ve Bulgaristan’da deniz üsleri kurdu. Nasıl mı? Bu iki Karadeniz sahildarı ülke, Sovyetler Birliği dağılıp, Varşova Paktı lağvedildikten yaklaşık on yıl sonra NATO üyesi olmuştu da ondan.
Şimdi bir de duyuyorum ki TBMM Başkanı sıfatını taşıyan Mustafa Şentop Beyefendi İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı gibi Montreux Sözleşmesi’nden de çıkılabileceğini buyurmuş. Nasıl olacakmış bu? Onu söylemiyor. Benim kafam kızdı, okul tiyatro kulübünden çıkıyorum, der gibi... Acaba 1936 yılında Montreux Sözleşmesi neden TBMM tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi? Hiç merak ettiniz mi Sayın Şentop?
Bilmiyorsanız, size kısaca bir anlatsam acaba zahmet edip okur musunuz? Efendim, Montreux Boğazlar Sözleşmesi Türk Boğazları’ndan geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenlik işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923’te Lausanne Antlaşması’yla birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi’nin yerine geçmiştir. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını koruyan ve kollayan bir sözleşmedir. Bilmem anlatabildim mi efendim?
Durup durup Lausanne Antlaşması’nı tartışmaya açalım ya da Montreux Sözleşmesi’nden çıkalım gibi uç sözler söylemek acaba bir devlet adamına, devlet adabına yakışır mı?
Yazının tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayınız...