Türkiye ve Suriye’de büyük felakete neden olan depremin yankıları bütün dünyada sürerken, bu afetin iki ülke siyasetini nasıl etkileyebileceği üstüne spekülasyonlar yapılıyor. Bununla ilgili bir yazı tanınmış düşünce kuruluşu Carnegie’nin internet sitesinde yayımlandı. “Afetten Sonra Siyaset” başlığını taşıyan yazı emekli Fransız büyükelçi Marc Pierini tarafından kaleme alınmış. Marc Pierini Akdeniz havzası ülkelerini çok iyi bilen bir diplomat. Suriye, Fas, Tunus,Libya ve Türkiye’de görev almış, Ankara’da 2006-2011 arası AB Temsilcisi olmuş, “Türkiye Nereye Gidiyor” isimli kitabı yayımlanmıştı.
Büyükelçi Pierini’nin yazısının bir bölümünü okuyalım:
“Türkiye ve Suriye’de yaşanan yıkımın ortak bir özelliği var. Zemin araştırma raporları, yapı standartları inşaat ruhsatları için gerekli olmasına rağmen bunlar bölgede yerleşik yolsuzluk, çıkar ilişkileri ve rant kaygısıyla göz ardı edilmektedir. Bir devlet hastanesi ve binlerce binanın yerle bir olması Türkiye’de şiddetli bir siyasi savaşın fitilini ateşledi.
“Siyasetçilerin bunlardan ders çıkarması ve yapıcı çözüm önerileri getirmesi zaman alacaktır. Bu arada Türkiye’de iktidar muhalefet ve genel kamuoyu tarafından şiddetle eleştirilecektir.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AKP’nin en önemli hedefi hızla alt yapı çalışmalarını başlatmaktı. İktidarlarının 20 yılı süresinde inşaat sektörüne inanılmaz hız verdiler. Ancak inşaat sektörüne bu kadar ağırlık verilmesi politikası geri tepecektir. Çünkü zemin etüdü yapılmamış binaların inşa edildiği, kamu ihalelerinin çok standart altı inşaatlar yapan iktidara yakın müteahhitlere verildiği ortaya çıkmıştır…