İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4730 %-0.02
36,5280 %-0.07
3.526.284 %2.999
3.072,67 -0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Mardin’de bir uçurtma tutkunu: Sıra dışı uçurtmalarla hayalleri tutkuya dönüştü

Mardin’de bir uçurtma tutkunu: Sıra dışı uçurtmalarla hayalleri tutkuya dönüştü

Mardin’de yaşayan Zahit Mungan adlı genç, yaptığı sıra dışı uçurtmalarla bir geleneği yaşatıyor. İlk uçurtmasını, ip bağladığı poşeti uçurarak yapan genç tutkun, yaptığı bir diğer uçurtma ile 55 kg olan kız kardeşini 5 metre yüksekliğe havalandırdı. 26 ülkede festivallere davet edilen Mungan, 10 binin üzerinde çocukla atölye yaptı.

Mardin, Mezopotamya ovasını seyre dalmış konumu, taş evleri, zengin kültürel dokusu ve tarihi ile adından söz ettiren bir kent. Bunların yanı sıra Mardin’de tutkuya dönüşen bir gelenek her geçen gün daha çok gün yüzüne çıkıyor.

Bahar ayları ile birlikte tarihi kentin taş evleri üzerinde uçan rengarenk uçurtmalar kent ile bütünleşiyor. Özelikle akşama doğru uçuşan uçurtmalar, kentteki çocukların hayal oluyor.

Çocuk yaşta başlayan uçurtma sevdası kiminde belli bir yaştan sonra kaybolurken, kimisi için de bir tutkuya dönüşüyor. Bu tutkunlardan biri de 29 yaşındaki Zahit Mungan adlı genç. Çocukluğundan beri uçurtma tutkunu olan Mungan, yıllardır bu tutkunun peşinden koşuyor.

Yaptığı uçurtma ile 55 kg olan kız kardeşini 5 metre yüksekliğe havalandırdı

İlk olarak 5 yaşında bir poşete ip bağlayarak uçuran genç tutkun, yıllarca hayalini kurduğu uçurtmayı 2018 yılında yaparak 5 ayda tamamladığı uçurtma ile 55 kg olan kız kardeşi Ceylan’ı 5 metre yüksekliğe havalandırdı.

Tutkusundan vazgeçmeyen Zahit Mungan, bu güne kadar yaptığı sıra dışı uçurtmalarla adından söz ettirdi. Kültürel  motifleri yaptığı uçurtmalara işleyen Mungan, çocukların da uçurtma yapabilmesi için atölyeler düzenliyor. 

"İlk uçurtmamı 5 yaşında poşete ip bağlayarak havalandırdım"

Atölyesinin kapılarını Sputnik’e açan Zahit Mungan, "Mardin’de uçurtma bir gelenektir" diyor ve ekliyor:

"Mardin’e ne zaman gelirseniz gökyüzünde mutlaka bir uçurtma görürsünüz. Gökyüzünden uçurtmalar hiç eksik olmaz. Bu da benim ilham kaynağımdır. Bu bizim bir geleneğimizdir ve ben de bu geleneği sürdürmeye çalışıyorum. İlk uçurtmamı 5 yaşında poşete ip bağlayarak havalandırdım. Çünkü buradaki çocuklar başlarını gökyüzüne kaldırdıkları zaman bir uçurtma görürler. Ben de gökyüzündeki bu uçurtmaları izleyerek sevdalandım ve uçurtmanın peşine düştüm."

Sıra dışı uçurtmalar: Şahmeran, Eşek, Deq

Daha çok kültürel değerleri çalışan genç tutkun, bugüne kadar ‘Şahmeran’, Mardin’de ara sokaklarda yük taşımada kullanılan ve kent ile özdeşleşen ‘Eşek’, geleneksel ‘Deqli (dövmeli) kadın’ ile kenti anlatan birçok uçurtmaya imza attı. Sıra dışı çalışmaları büyük ilgi gören Mungan, bugüne kadar Güney Afrika, Malezya, Tayland, Hindistan ve Ukrayna gibi 26 farklı ülkede festivallere davet edildi. Mungan "26 ülkede düzenlenen festivallere katıldım ve şuana kadar 10 binin üzerinde çocukla atölye yaptım. Uçurtma yapmayı öğretim, onları uçurtma ile tanıştırdım. Bu şekilde uçurtma geleneğini yaşatmaya çalışıyorum" diyor.

"Herkes uçurtma yapmalı ve yaptığı uçurtmayı uçurmal" 

Mungan, bir çocuğun ilk uçurtmasını yaptığı ve uçurduğu anki duygusunu şöyle anlatıyor:

"Bir çocuk kendi uçurtmasını yaptığı zaman bununla ilgili birçok şey öğreniyor. Önce hayal gücünü kullanıyor, el becerisi gelişiyor. Arkadaşlarıyla birlikte iş yapabilme yeteneği gelişiyor. Bir de özgüveni artıyor. Bu nedenle herkes uçurtma yapmalı ve yaptığı uçurtmayı uçurmalı. Saatlerce, günlerce emek verdiğin zaman hayal gücünü düşünüp bunu uçurtmanın üzerinde uyguladığın zaman ve bunu ilk kez uçurduğun zaman… Bu çok güzel bir duygu."

Uçurtma festivallerine öncülük etti

Mardin’de düzenlenen uçurtma festivallerine öncülük eden Mungan, "İlk olarak 2009 yılında ulusal festival yaptık. Daha sonra 2016 yılında Mardin Müzesi, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Valiliği’nin katkılarıyla yaptık. 2017 yılında 1. uluslarası festivalimizi yaptık. Mardin’de çok büyük ses getirdi. Bir şehre bir festival kazandırmak çok kolay değil. Bunu hep birlikte, şehirle birlikte seferber olduk ve bu şehre bu festivali kazandırdık. Turizme ciddi bir katkı sağladı insanlar bu festival için yer bulamıyordu. Birçok insan sokaklarda kalıyordu. Birçok festival yapıldı ama sürekliliği olan festival bu yıl 5.’si yapılacak. Pandemiden dolayı 2020 yılında gerçekleşmedi" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *