Fast Food Tarihi Ve Gerçekleri, Günümüzde en çok tüketilen yemek türlerinden olan fastfood İle ilgili bir araştırma da bulunduk. Fast food’un tarihçesi, yükselişi ve günümüze kadar gelişimini sizlere anlatmaya çalışacağız.
Günümüzde Amerika’da 250.000’e yakın fastfood restoranı bulunmaktadır. Küresel olarak fastfood her yıl 570 milyar $ değerinde gelir elde etmektedir. Bu geliri İsveç’in ekonomisi ile karşılaştırdığımızda 2018’deki verilere göre İsveç ekonomisinden bile büyük bir miktara denk geliyor. Ayrıca NASA’nın uzaya çıkmak için harcadığı paranın dört katına da denk gelmiş oluyor. Yapılan bir anket araştırmasına göre Amerikalı çocukların %96’sı Dick ve Mack McDonald’ın kim olduklarını biliyor.
Fast Food Tarihi
Fast food son 80 yılda hızla yükseldi. Fastfoodun tanımını yapacak olursak “hızlıca yapılan ve müşteriye sunulan yemek” diyebiliriz. Genellikle öncesinde hazırlanmış oluyor ve direk pişirilip ambalajlanarak servis ediliyor.
Fastfood endüstrisi 1921’de Kansasta White Castle adıyla başladı. 1948’de McDonalds kardeşler şef hizmet sistemi yaratarak 1.60 dolara hamburger satmaya başladı.
1948’de Kaliforniya’da ilk in-n-out burger sistemi kuruldu. Arabayı burger servisi yapan ilk sistemdi bu.
1952’de Utah’da Kantucky Fried Chicken yani KFC kuruldu.
1954 yılında Burger King kuruldu.
1958’de Kansas‘ta ilk pizza hattı kuruldu.
Franchising sistemine ilk geçen KFC oldu.
Bu yükselişin gitgide artması ve popülerliğin sebeplerinin başında 1950lerde ki araba yoğunluğu geliyor. Bu dönemde araba sinemaları ve arabaya servis restoranlar çok popüler oldu.
1965 yılına gelindiğinde mikrodalga fırının piyasaya çıkarılması ile birlikte fastfood altın yükselişini yaptı diyebiliriz. 1990 lara geldiğimizde fastfood küresellik kazandı.
2021 yılına baktığımızda en çok restoran zinciri olarak SUBWAY görmekteyiz. Subway 41.098 şubesi ile restoran zincirlerinin en başını çekiyor. Bu rakamın yaklaşık 24.000’i Amerika’da bulunmakta.
Ancak bu yükselişe rağmen fastfood eleştirilerinde odak noktası oldu. Sebebi ise artan obezite diyabet ve kanser hastalıklarının yükselişe geçmesiydi. 2016’da yapılan bir araştırmada dünyada 1.9 milyar yetişkinin fazla kilolu olduğu görülüyordu. 340 milyon üzerinde çocuk veya genç fazla kilolu ya da obez durumda.
Bütün bu gelişmelere rağmen insanların giderek bilinç sahibi olmasıyla fastfood sağlıklı menü seçeneklerini oluşturmaya başladı. Ancak sadece sağlıklı menülerin eklenmesiyle sorun çözülmüyor. Restoranların atıklarının çevreye ve dünyaya verdiği zararlar küresel çapta. Restoranların atıklarının denizlere ve okyanuslara milyarlarca ton plastik atık bıraktığı bilinmekte.
Restoranların çevreye ve Sağlığımıza verdiği zararlardan, yerel yerlerdeki insanlara sağladığı iş imkanları ne kadar yararlı ve zararlı bulunmakla birlikte her zaman duyarlı bireyler olmamız gerekiyor.
Sağlıklı beslenmek çocuklarımızı ve bizi daha uzun bir yaşama götürür. Aynı zamanda da dünyamızın sağlığını korumuş oluruz.