BBC Türkçenin haberini inceleyen Bildirici, "Sözü edilen araştırma sadece 158 hastanın takibiyle yapılmıştı, 'daha kapsamlı bir test süreci 2025’te başlayacak ve iki yıl sürecekti'. Tüm denemeleri tamamlanmamış bir ilacı, yıllar öncesinden büyük bir umut olarak sunmak sakıncalı bir habercilik. Kapsamlı araştırmalar bittiğinde çıkacak sonucu şimdiden kestiremeyiz," dedi.
“İlaç, sadece bir grup hastada uygulanabilecek!”
Yayımlanan bilimsel makalede belirtilmesine rağmen, BBC Türkçenin haberinde yeni ilacın olumsuz yanlarına değinilmediğine dikkat çeken bildirici şöyle yazdı:
"Oysa en az 2 yıl sonra piyasaya sürülebilecek olan ilaç, sadece bir grup hastada uygulanabilecek! Ayrıca aktarılan araştırmanın finansmanını AstraZeneca sağlamış, yani ilacı üreten şirket! Haberde çıkar çatışması yaratan bu bilgi de verilmemiş. Maalesef onlarca site, gazete ve televizyon da sorgulamadan aynen yayımladı."
“Finansman kaynağı yazılmamış”
Haberin en önemli eksiğinin de dergide yayımlanan ve haberin dayandırıldığı araştırmanın finansman kaynağının yazılmamış olması olduğunu ifade eden Bildirici "Araştırma metninde, finansmanı AstraZeneca’nın sağladığı ama 'fon sağlayıcısının çalışma tasarımı, veri toplama, veri analizi, veri yorumlama veya raporun yazılmasında rolü olmadığı' belirtiliyordu," diyerek haberde finansmanı sağlayanı yazmaması hakkında şu değerlendirmede bulundu:
"Ama yine de araştırmanın finansmanını sağlayan firmanın aynı zamanda ilacı üreten firma olduğuna haberde yer verilmeliydi. BBC Türkçe, bu bilgiyi yazmayarak 'çıkar çatışması'nı okurlarından gizlemiş oldu!
Bari BBC Türkçe yapmasaydı bu çarpık haberciliği. Tabii BBC Türkçenin bu haberini onlarca haber sitesi, televizyon kanalı ve gazetenin de kuşkulanmadan neredeyse aynen alıntıladığını da belirtmeliyim. Araştırma metnine bakmak o kadar zor olmasa gerek…"