İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Midyede müsilaj tehlikesi: "Tüketirken dikkatli olun"

Midyede müsilaj tehlikesi: "Tüketirken dikkatli olun"

Marmara’da görülen müsilaj nedeniyle deniz ürünlerinin tüketimini tehlikeli duruma getirdi.

Marmara Denizi’nde yaklaşık 5 aydır görülen müsilaj, balıkçıların kâbusu oldu.

Balık sezonu erkenden kapanırken yurttaş ise deniz ürünü tüketiminde kaygılı. Müsilaj oluşumu, özellikle denizin derinliklerindeki hareketsiz canlıların üzerini sararak yaşamlarını tehdit ediyor.

Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; denizin yüzeyinde görülen tabakalar ise deniz canlılarının oksijen almalarını engelleyerek ölmelerine sebep oluyor. Müsilajla birlikte yurttaşların ‘denize girebilecek miyim, deniz ürünü tüketimi bana zarar verir mi’ soruları henüz belirsizliğini koruyor.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nuray Erkan, deniz ürünü tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Kabuklu deniz ürünlerinin dikkatli tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erkan, şöyle konuştu: “Müsilajdan önce de şimdi de hep riskli olan ürünler var. Örneğin kabuklu denizli ürünleri. Bunlardaki risk müsilaja özgü değil. İzmir’den de Samsun’dan da gelse eğer bir kirlilik varsa uzak durulması gerekiyor. Çünkü bu canlılar diğer canlılara göre tüm kirliliği bünyesinde biriktiriyor. Örneğin midye üzerinden konuşursak midyeyi iç organMüsilaj midyede riskleri artırdı Marmara’da görülen müsilaj nedeniyle deniz ürünlerinin tüketimi kaygı yaratıyor. Prof. Nuray Erkan, kabuklu ürünler ve dip balıklarının kirlilik biriktirdiğini kaydederek “Bu ürünleri tüketirken dikkatli olunmalı” dedi Prof. Dr. Nuray Erkan larını tüketmeden yiyoruz. Dip balıkları da kirliliği bünyesinde biriktirme ihtimalleri olduğu için riskli. Uluslararası otoriteler, gıda sektörünün kural koyucuları denizde dolaşan, yaşam ömrü kısa olan hamsi, istavrit gibi balıkların ve kontrollü koşullarda yetiştirilmiş ürünlerin tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Risk grubundakiler (hamileler, yaşlılar, küçük çocuklar, hastalar) bu ürünleri tüketirken oldukça dikkat etmeli.”

Prof. Dr. Erkan, tezgâhlarda şu an kültür balığı olduğunu kaydetti: “Şu an Marmara’da balık yok, balık sezonu kapandı. Sıcaklıklar yükseldi, diğer gıda maddeleri için mesela ‘tavuğun, etin taze olmasına dikkat edin’ dediğimiz gibi burada da balığın taze olmasına dikkat etmemiz lazım. Balık hijyenik koşullarda satılacak, üstü buzla kaplı olacak. Kültür balıkçılığında koşullar çok daha kontrollü. 7-8 bakanlığın farklı biriminden izin almak zorunda ve su kalitesi gibi birçok koşullara bakılıyor. Şu an tezgâhlarda bir problem yok ancak kaçak avcılık varsa dikkat edilmesi gerekiyor. Birçok yerden ‘kaçak midye avcılığına dair haber geliyor. Ancak şu an midyenin de yasak dönemi. Kaçak avcılık ürününü yememek gerekiyor.”

Tezgâhta çiftlik balıkları var

Müsilajın gıda güvenliği açısından soru işaretleri oluşturduğunu dile getiren Gıda Mühendisi Zafer Şenyurt, “Hali hazırda av yasağı olduğu için satışa sunulan balıkların kontrollü ortamlarda yetiştirilen çiftlik balıkları olduğu gerçeğinden hareketle bugün için balık tüketiminde müsilaja bağlı bir risk olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Şenyurt, tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

• Balıklar güvenilen yerden alınmalı.

• Balık tercihinde dip balığı türleri ve midye gibi kabuklu deniz canlıları tüketilirken her zamanki gibi daha dikkatli olunmalı.

• Balığı tüketmeden önce iç organlarının temizlendiğinden emin olunmalı, iyice pişirdikten sonra tüketilmeli.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *