Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Hitit Üniversitesi’nde uzmanlık alanı Temel İslam Bilimleri olan Halil İbrahim Şimşek’in Mimarlık Fakültesi’ne dekan vekili olmasına tepki gösterdi. Açıklamada, “İlahiyatçı Halil İbrahim Şimşek, Mimarlık Fakültesi’ne vekalet edemez, mimar olmayan yerde mimarlık eğitimi verilemez” denildi.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre, ilahiyatçı öğretim görevlisi Halil İbrahim Şimşek’in Hitit Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan vekili olarak atanmasının ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi yazılı bir açıklama yayınladı.
Açıklamada, Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek’in Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bölümü Öğretim Üyesi ve çocuk istismarı ile gündeme gelen Ensar Vakfı’nın Çorum Şubesi Başkan Yardımcılığını yapmasına atıfta bulunularak şu ifadelere yer verildi...
“Halil İbrahim Şimşek’in Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi başta olmak üzere çok sayıda fakülteye dekan vekili olarak atanması ve üstüne birden fazla idari görev verilmesi, Cumhuriyet değerlerinden, laiklik ilkesinden ve bilimsel eğitimden ne kadar uzaklaşıldığını, yönetenlerin şirazesinin ne denli bozulduğunu bir kez daha göstermektedir.”
'FAKÜLTE KURULUNDA MİMARLIKTAN BİR KİŞİ DAHİ YOK'
Açıklamada yalnızca İslami Bilimler Fakültesi'nden atanan dekan vekilinin değil fakülte yönetim kurulunun oluşturulmasında da mimarlık dışından öğretim üyelerinin seçilmesine karşı çıkıldı.
Üniversiteye bağlı Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesine dışarında atamalar yapıldığı, kadrosu oluşturulmadan fakültenin açıldığı belirtilerek “Hitit Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, ikisi İlahiyat Fakültesi’nden, biri Fen Edebiyat Fakültesi’nden, biri de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden olmak üzere dört profesör kadrosundan oluşan yönetim kurulu ile oluşturulmuştur. Fakülte Kurulu’nda Mimarlık Bölümü’nden bir kişi dahi yoktur” denildi.
'İLAHİYATCI MİMARLIK FAKÜLTESİ’NE VEKALET EDEMEZ'
Mimar olmayan kişilerin mimarlık eğitimi veremeyeceği belirten açıklama şöyle devam etti:
“Mimarlık eğitiminin niteliğinin artırılması, özgünlüğünün ve dönüştürücü gücünün sürdürülmesi için mücadelemiz sürerken bir kez daha tekrarlıyoruz: İlahiyatçı Halil İbrahim Şimşek, Mimarlık Fakültesi’ne vekalet edemez, mimar olmayan yerde mimarlık eğitimi verilemez.”