Nagehan Alçı'nın bugünkü yazısından ilgili bölüm şöyle:
Günlerdir tüm Türkiye bugünü bekliyor.
Kabine toplanacak ve toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan yarından itibaren devreye girecek normalleşme kararlarını açıklayacak.
Size kesin bir bilgi vereyim: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk toplantıda ilkokulları tam zamanlı açmayı teklif edecek.
Bu, önümüzdeki son şans...
Kabinenin tüm üyeleri, özellikle Sayın Fahrettin Koca’ya yalvarıyorum: Sayın Selçuk’un bu önerisini kabul edin. Artık çocukları evde tutma ısrarınızdan vazgeçin. Okulların kapalı kalması yarardan çok zarar veriyor.
Bu ülkenin geleceğini kaybediyoruz!
15 ay boyunca ekonomi durmasın diye birçok bakanlık kendi alanında bastırdı. Oteller neredeyse hiç kapanmazken okullar neredeyse hep kapalı kaldı.
Milli Eğitim Bakanlığının teklifleri diğer alanların güçlü lobileri nedeniyle geri çevrildi. Çocuklar devamlı bekledi, bekledi…
15 aydır bu ülkenin gelecek kuşakları ev hapsinde.
EĞİTİM KİMSENİN AKLINA DAHİ GELMİYOR...
Ve maalesef pandeminin başından beri okulların kapalı olması hariç her yerin kapanması gündemde kendine hatırı sayılır bir yer bulurken -eğitime herkes çok önem verdiği için olsa gerek- benim gibi birkaç deli dışında bu meseleyi dert eden dahi olmadı.
Dün bakıyorum ana haberlere. Açılması gereken yerleri verirken okullar sayılmıyor bile… Medyanın aklına gelmeyecek kadar arka sıralarda eğitim bu ülkede.
Vah halimize…
Bu bir siyasi görüş meselesi de değil…
İktidar da muhalefet de mutabakat halinde. Kimsenin dünyanın en uzun süreli okul kapatan ülkeler arasında olmamıza itirazı yok!
Bir buçuk seneyi devirdik.
BU BİR AY DA OKUL OLMAZSA DÜKKANI KAPATALIM
Diyebilirsiniz ki Nagehan, yazdın yazdın da ne oldu? Artık sene bitti, okullar bundan sonra açılsa ne olur, açılmasa ne olur?
Öyle değil sevgili okurlar…
Bir aylığına da olsa yüz yüze eğitime dönmek hayati önemde. Öğrencilerin kaybettiklerini telafi etmek mümkün görünmüyor ama çocuklara ‘okul’ kavramını yeniden hatırlatıp, okul ve tatil arasındaki farkı göstermezsek bu ‘kaybolmuşluk’ hali en azından eylüle kadar sürüp gidecek. Zararı toparlamak tamamen imkansız hale gelecek.
“Mart 2020’de 1. sınıfta olan öğrenci Eylül 2021’de 3. sınıfa gidecek. 175 gün yerine 10 gün okula gitmiş. Geri kalan günleri uzaktan eğitimle tamamlamış. Bu öğrencinin o yılki bilgileri kavraması mümkün değil.”
Bu sözler TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’na ait.