Şairin Moskova Novodeviçi Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında başlayan etkinlik, hava koşulları sebebiyle erken sonlandırılmak zorunda kalındı. Programın ardından alandan ayrılmayarak uzun süre yağmurun dinmesini bekleyen gençler, bir süre sonra mezarı başında şairle yan yana geldi.
Ellerinde karanfillerle Nâzım Hikmet için bir araya gelen Öğrenci Komitesi'nin genç üyeleri, şairin mezarına çiçekler ve kağıtlara yazılı şiirler bırakarak saygı ve özlemlerini sundu.
Vakfın Onursal Başkanı, sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli ve eşi Ülker Livaneli ile usta belgeselci ve yönetmen Nebil Özgentürk de programa katılım sağlayarak gençlerle birlikte Nâzım şarkıları söylediler. Nâzım şiirleri, Moskovalı gençlerin ağzından şairin yanı başında okundu.
Zülfü Livaneli "Aslında bu Nâzım’ın kişiliğine de uygun ve benzer bir gün oldu. Bildiğiniz gibi onun fırtınalı bir kişiliği vardı. Bazen o da biraz önceki yağmurlar gibi coşardı’’ dedi. Livaneli, Moskova Nâzım Hikmet Vakfı Öğrenci Komitesiyle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu da söyledi.
Vakfın Kurucu Başkanı Ali Galip Savaşır da konuşmasında "bu anlamlı günde böylesine hayat dolu, umut dolu, geleceğe mana katarak ışıltılar saçan gençlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu" dile getirerek ‘’İşte görüyorsunuz, Nâzım Hikmet yaşamaya devam ediyor’’ dedi.
Anma etkinliği, konferans ile devam etti
Moskova Nâzım Hikmet Vakfı'nın Novadeviçi Mezarlığı'nda şairin yanında başlayan anma etkinlikleri, Rusya Bilimler Akademi Şarkiyat Enstitüsü'nde gerçekleştirilen konferans ile devam etti.
Vakıf tarafından geleneksel hale getirilmek istenen ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilen büyük Türk şairi Nâzım Hikmet’in eserleri ve yaşamına dayanan ‘’2. Uluslararası Bilimsel Uygulamalı Gençlik ve Türkoloji Konferansı’’ ‘’Nâzım’ın Eserlerinde Hümanizm, Ulusallık ve Evrensellik’’ temalarında hazırlanan akademik çalışmalar odağında düzenlendi.
Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alikber Kalabekoviç Alikberov ve Vakıf adına Dr. Daria Jigulskaya’nın karşılama konuşmasını yaptığı etkinlikte Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar açılış konuşması yaptı.
Program, vakfın Onursal Başkanı Zülfü Livaneli, Şarkiyat Enstitüsü Doğu Kültürleri Merkezi Başkanı Dr. Lana Ravandi- Fadai, Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Türkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Maria Repenkova ve MGU fahri profesörü Dr. Taymuraz Karayev’in konuşmalarıyla devam etti.
Moskova Nâzım Hikmet Vakfı, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü ve Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen konferansa Rusya’nın çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Öğrencilerin yaratıcı çalışmaları ve şiir performanslarıyla birbirinden renkli anlara sahne olan etkinlik akademik sunumlar, atölye çalışmaları ve ikramlarla tüm güne yayılarak sertifika takdim töreniyle sona erdi.