Önder Algedik, Muhalif okuyucularının hiç uzak olduğu bir isim değil. Geçtiğimiz haftaya kadar her salı konuk yazar olarak yazıları sitemizde yer alıyordu. Geçtiğimiz hafta Gazete Duvar'da yazısı yer almayan Algedik bu hafta ise okuyucularının karşısına veda yazısıyla çıktı.
Önder Algedik, Gazete Duvar'daki son köşe yazısında hem geçmiş yazılarını analiz etti hem de vedasını içeren bir yazı kaleme aldı.
Görüşmek Üzere başlıklı yazıda,
"Geçmiş 304 yazı ile çok şey öğrendik. Ama en güzeli bu ülkede politikaları/siyasetçiyi/meclisi/belediyeleri izlemenin gerekliliğini ve doğru bilgi ile bir şeylerin değiştirebileceğini gördük, deneyimledik. Ama şimdi daha azına değil, fazlasına ihtiyacımız var sanki. Daha az ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkı asla bizlerin tercihi olamaz. O yüzden hoşçakalın demiyorum, görüşmek üzere diyerek bu köşeye veda ediyorum." ifadelerine yer verdi.
Yazının bir kısmı şu şekilde:
Dile kolay, tam 284 haftada 304 yazı olmuş.
Gazete Duvar’da ilk köşe yazım 21 Şubat 2017’de çıktı. Başlangıçta amacım iklim değişikliğinin geldiği noktada daha geniş kesimlere durumu anlatmak, iklim, enerji ve çevre konularda adım atmalarına yardım etmekti. Zamanla bu amaç şekil değiştirdi ve kamusal bir sorumlulukla, kamunun sakladığı/vermediği/görünür kılmadığı bilgileri toplum adına araştırmaya ve ortaya çıkarmaya dönüştü. Öyle ki, tarım alanında bir duayenden tarım yazısı siparişi almak, yoksulluğa kendini vakfeden birisinden bile iklim ve yoksulluk ilişkisi yazısı siparişi almak gibi şeyleri yaşadım. Tabii ki bu beni çok mutlu etti.
Bu yazılar sayesinde sizin kadar bende çok şey öğrendim. Örneğin Rusya’dan ucuza alınan petrolün bize pahalıya satıldığını ve arkasındaki tartışmaları keşfettim. O yazıdan bu yana akaryakıt fiyatlarının sürekli indirilmesi ise ilginç bir tesadüf sanki!
Türkiye’nin ikinci büyük kentinin başkent değil, boşkent olduğunu, 20 yılda 773 milyar dolar yaktığımızı, her yıl 5 milyon ton çöpü yakıp külünü havaya savurduğumuzu, elektrik zamlarının arkasındaki bir kuruşluk farkla bile ortaya çıkan 2,5 milyar TL sermaye transferini hep öğrendik.
Yani bu ülkedeki sorunların matematiğini öğrendik. Ama asıl önemlisi egemen anlatının doğru olmadığını ortaya koyduk.
Sadece kömürü, petrolü, gazı ve elektriği değil, onun alt yapısını da öğrendik. Asfalta, betona yönelik tutkuyu artık hepimiz belledik.