İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5014 %0.06
36,6793 %0.24
3.533.750 %2.973
3.076,93 0,08
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Onursal Adıgüzel'den "pahalı ve yavaş" internete tepki

Onursal Adıgüzel'den "pahalı ve yavaş" internete tepki

Onursal Adıgüzel, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlanan internetin 29. yılını kutladı. Adıgüzel gençlerin umutsuzluğa kapılmamasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlanan internetin 29. yılını kutladı. “İnternetin 29. yılını coşkuyla değil, ne yazık ki pahalılığın, yavaşlığın ve altyapı yetersizliklerinin gölgesinde ve her an zam gelebileceği korkusuyla kutluyoruz. Ama hiç kimse, özellikle de gençler umutsuzluğa kapılmasın. Pahalı ve yavaş internetin bu ülkenin, en başta da gençlerin kaderi olmasına izin vermeyeceğiz” diyen Adıgüzel, açıklamasında şunları kaydetti:

“SABİT GENİŞ BANT KULLANIMINDA OECD’NİN GERİSİNDEYİZ”
“İnternete erişim, bugün elektriğe, suya, gıdaya erişim gibi temel bir ihtiyaç ve zorunluluk. Zaten hatırlanacağı üzere 2016 yılında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, interneti resmi şekilde temel insan hakkı olarak da tanımladı. Ancak ne yazık ki Türkiye’de internete, özellikle sabit geniş banda erişimde halen ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Sabit geniş bant kullanımı ve kalitesi bakımından Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerine kıyasla bir hayli gerideyiz. Türkiye’de nüfusa göre sabit geniş bant yaygınlık oranı yüzde 21,4 iken OECD ortalaması yüzde 33,2’dir.

“FİBER OPTİK AĞ TÜRKİYE’DE YETERSİZ”
Fiber optik altyapı, 21. yüzyılın demiryolu ağı olarak tanımlanabilecek kadar önemli bir konu. Ancak Türkiye’deki fiber optik ağ altyapısının yetersizliğini sağır sultan duydu, AKP duymadı. Bugün sahip olunması gereken fiber optik kablo altyapısı en az 2-3 milyon kilometre iken Türkiye’nin 2021 4. çeyrek itibariyle fiber uzunluğu yalnızca 471 bin km. Bunun da zaten yüzde 80’e yakını Türk Telekom’a ait.

TÜRK TELEKOM’UN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SOYGUN HİKAYESİDİR”
İnternet erişim hizmetleri pazarına hakim en stratejik kurum Türk Telekom ise ne yazık ki sunduğu hizmetin kalitesi ya da altyapıya yaptığı yatırımlar ile değil filmlere konu olacak vurgun hikayesi ile gündemde. 2005’te bu ülkenin en stratejik, köklü kurumlarından birini yok pahasına, hiçbir telekom tecrübesi olmayan Suudi Oger grubuna peşkeş çektiler. Şirket, kar payını aldı, kaynak bahanesiyle Osmanlı’dan kalan bakır kabloları, taşınmazları bile sattı. Turpu heybeye doldurdu, borcunu da evine ne mobil ne sabit, hiç internet girmemiş 2 milyona yakın hanede yaşayan yurttaşlar da dahil olmak üzere bu milletin sırtına yükleyip kaçtı. Altyapıya yapmadığı yatırımlar da yanına kar kaldı. Türk Telekom’un özelleştirilmesi, AKP’nin tarihine kara bir leke olarak geçen bir soygun hikayesidir. Soyulan da yalnızca halkın cebi, Hazine’nin kasası değil yapılmayan yatırımlarla bu ülkenin geleceğidir.

“BTK BAĞIMSIZ OLMALI”
Öte yandan, telekomünikasyon sektörünü düzenleme ve denetleme fonksiyonunun bağımsız bir idari otorite tarafından yürütülmesi amacıyla kurulmuş olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iktidarın vesayeti altında iken gelişmiş ülkelerle güçlü bir şekilde rekabet edebilmesi mümkün değildir. BTK’nın bir an evvel her tür siyasi baskı ve dayatmadan uzak, gerçek ve tam bir bağımsızlığa kavuşturulması elzemdir. Aksi takdirde, ülkemizin internet karnesi günden güne, yıldan yıla kötüye gitmeye devam edecektir.

“TÜRKİYE’DE 5 GB’LIK BİR FİLMİ İNDİRME SÜRESİ 58 DAKİKA”
Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin özellikle sabit internet hızında oldukça geride olduğu görülmektedir. İngiltere merkezli Cable şirketi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, Türkiye internet hızında 224 ülke arasında 124. sırada yer almaktadır. Çalışmaya göre Türkiye’de 5 GB’lik HD çözünürlükteki bir filmi indirmek için gereken süre 58 dakika 56 saniye iken listenin başında yer alan ilk 5 ülkede indirme için gereken süre 5 dakikanın altındadır.

“AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA EN DÜŞÜK İNTERNET ALIM GÜCÜ TÜRKİYE’DE”
Yine başka bir çalışmaya göre, dünya genelinde 73. sırada yer alan Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında internet satın alınabilirliğinde en düşük puana sahip ülke konumundadır. Buna rağmen Türkiye’de gün geçmiyor ki haberleşme ve internet ücretlerine bir zam haberi gelmesin. Türk Telekom’un toptan hat kiralama ve port ücretlerine yüzde 70’e varan zam kararı, BTK’nın kararıyla haziran ayında yeniden değerlendirmek üzere ertelendi. Eğer zam kararı geri çekilmezse ne yazık ki işletmecilerin maliyet artışı önümüzdeki günlerde internet kullanıcılarının cebine yansıyacak.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *