İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4896 %0.02
36,5996 %0.01
3.448.391 %0.985
3.064,36 0,36
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Otomobil pazarında belirsizlik büyüyor: Sipariş iptalleri çoğalmaya başladı

Otomobil pazarında belirsizlik büyüyor: Sipariş iptalleri çoğalmaya başladı

Otomobil ve hafif ticari araç satışları rekor kırmaya devam ederken, temmuz ayından itibaren sipariş iptallerinde artışlar yaşandı.

Pandemiden beri araba ve hafif ticari araçlara ulaşmanın zorluğu, hızla artan fiyatlar, 0 kilometreden pahalı olan ikinci el araçlar, fırsatçılar ve otomobillerin yatırım aracı haline gelmesi gündemi işgal ediyor.

Otomobil arzının talebe yetişememesi sebebiyle katlanarak artan bu sorunların çözümü için Ticaret Bakanlığı son dönemde bazı önlemler almaya çalışsa da geç kalınmış önlemlerin pazarı ne kadar regüle edebileceğini zaman gösterecek.

Otomotiv sektörü arz konusunda önemli yol kat etmiş olsa da yılın ilk altı ayında talep büyümesi devam etmişti. Ancak temmuz ayından itibaren krediye ulaşmanın iyice zorlaşmasının yanı sıra kredi faizlerinin çok yüksek olması, araç fiyatlarına göre kullanılabilen kredi miktarının ve vadenin çok sınırlı olması, araç fiyatlarının hızla yükselmeye devam etmesi gibi sebeplerle sipariş iptallerini hızlandırdı.

Bazı modellerde fiyat artışları 8 ayda yüzde 100’ü buldu

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; otomotiv yöneticileri sipariş iptallerinin şimdilik satışları etkilemediğini, siparişi iptal eden tüketicilerin yerini sırada bekleyen diğerlerinin aldığını söyledi.Bazı markalarda yüzde 40’a varan oranlarda sipariş iptalinin olması dikkat çekerken eylül ayında satış açısından sorun yaşanmayacağı ama yılın son çeyreği için öngörüde bulunmanın zor olduğunun altı çizildi. Bu belirsizliğin altında yatan temel nedenler krediye ulaşma zorluğu ve yüksek fiyatların yanı sıra halen döviz kuruna müdahale edilmesi ve otomobilin yatırım aracı olarak kalmaya devam etme olasılığı.

Otomobil fiyatlarında yaşanan hızlı artışta döviz kurunun yukarı yönlü hızlı hareketi ve yüksek enflasyon etkili oluyor. Halen Türkiye’de satılan 1.6 litreye kadar motor hacmine sahip tüm otomobillerin yüzde 80 ÖTV diliminde.

Normal şartlar altında şimdiye kadar matrah düzenlemesi yapılmış olmalıydı ancak henüz bu konuyla ilişkin bir adım atılmadı. Bu yüzden bazı modellerde yılın başından beri yaşanan fiyat artışı neredeyse yüzde 100’ü buldu.

Satışlar her ay rekor kırıyor

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre Türkiye tarihinin en yüksek araba ve hafif ticari araç satışlarına 2023’te ulaşıldı. Ocaktan beri her ay tarihi rekorlar kırılırken temmuzda bir önceki yıla göre yüzde 115.4 artışla 112 bin 459 adet araba ve hafif ticari araç satıldı. Otomobil satışlarındaki artış yüzde 109.4 olurken hafif ticari araç satışları ise yüzde 137.5 artış yaşandı. Baz etkisinin yanlış yorumlara sebep olmaması için 10 yıllık satış ortalamalarına bakıldığında yüzde 83.1 oranında artış yaşandığı görülüyor. Ocak-temmuz döneminde, bir önceki yıla göre yüzde 63.1 oranında artışla 668 bin 828 adetlik toplam satışa ulaşıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *