AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığında toplanan komisyonda, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçildi.
Teklifin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 21'inci Taraflar Konferansında kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti adına 22 Nisan 2016'da imzalanan "Paris Anlaşması"nın beyan ile birlikte onaylanmasının uygun bulunduğuna dair maddesi ile yürürlük ve yürütme maddeleri ayrı ayrı oylanarak kabul edildi.
Maddelerin oylamasının ardından teklif, oy birliğiyle kabul edildi.
Erdoğan: Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen hususlara uygun adımlarımızı atacağız.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 76'ncı Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Paris İklim Anlaşması'nın onay sürecini tamamlayacaklarını açıklamıştı. Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak için bulunduğu New York şehrinde Türkevin'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken Paris İklim anlaşmasına değinmiş, "Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen hususlara uygun adımlarımızı atacağız. Karbon nötr hedefini, 2053 vizyonumuzun ilk ve en önemli hedeflerinden biri olarak milletimize armağan ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Paris İklim Anlaşması nedir?
Paris İklim Anlaşması, Fransa'nın başkenti Paris’te 5 Ekim 2015’te aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 195 ülke + Avrupa Birliği'nin katılımıyla kabul edildi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) Paris’te yapılan 21. Taraflar Toplantısı’nda (Conference of the Parties / COP21) 22 Nisan 2016'da imzaya açıldı.
Yasal bağlayıcılığı olan ilk evrensel anlaşma, ilk etapta taraf ülkelerin 55'inin onayının ardından 4 Kasım 2016'da da yürürlüğe girdi.
Paris İklim Anlaşması'na katılan ülkeler böylece küresel ısınmayla mücadelede alınan tarihi kararların altına imza atmış oldu.
BM, Paris İklim Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefinin karşılanabilmesi için ülkelerden dünya genelinde karbon emisyonunu 2050'ye kadar sıfıra indirmesini istiyor.
Söz konusu anlaşma, yüzyılın ikinci yarısına kadar küresel ortalama sıcaklığı en az 2.0 derece azaltma hedefinin yanı sıra fosil yakıt kullanımını da devreden çıkarmayı öngörüyor.
Ayrıca anlaşma, tarafların iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlama yeteneğini artırmayı ve "düşük sera gazı emisyonları ve iklime dirençli kalkınma yolunda tutarlı bir finansman akışı" sağlamayı hedefliyor. (euronews)
Trump çekilmişti
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı Donald Trump'ın iktidarı sırasında 2020'de ABD anlaşmadan çekilmişti. ABD Başkanı Joe Biden, 2021 yılında göreve başladığı ilk gün anlaşmaya geri dönme kararı vermişti.
İYİ Partili Erozan: Ucu paraya dokununca 20 yıllık pozisyonu birden unuttular
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Politikalar Başkanı Ahmet Erozan, Türkiye'nin bu kadar geç olarak anlaşmaya Taraf olmasına Twitter hesabı üzerinden tepki göstermişti. Erozan, "...Ucu paraya dokununca 20 yıllık pozisyonu birden unuttular...Madem onaylayacaktın yıllardır bizi neden 5. sınıf ülkeler kulübüne indirin diye tepindin derler adama… Biz zaten diyorduk ve nihayet sağır Sultan da duydu..!" ifadelerini kullanmıştı.