İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Patrikhane'de kazanlar 'kutsal yağ' için yandı

Patrikhane'de kazanlar 'kutsal yağ' için yandı

10 yılda bir üretilen ’kutsal yağ’ (Miron), Fener Rum Patrikhanesi’nde kurulan kazanlarda kaynatılmaya başlandı. Bu kutsal yağ; Yunanistan’ın Girit adasından gönderilen zeytinyağı ve çeşitli manastırlardan gelen bal, kırmızı şarap v.b. 57 malzemeden oluşuyor. Ortadoks kiliselerine dağıtılacak Miron, vaftiz törenlerinde kullanılıyor.

İstanbul Fener Rum  Patrikhanesi’nde, son  günlerde yoğun bir haretketlilik yaşanıyor. Patrikhane’de, pazar günkü Paskalya  Bayramı hazırlıklarının yanı  sıra her 10 yılda bir kez imal  edilen ’kutsal yağ’ (Miron)  kurulan kazanlarda kaynatılmaya başlandı. Yunanistan’ın  Girit adasından gönderilen zeytinyağı, çeşitli manastırlardan gelen bal ve kırmızı şarap, gülsuyu, biberiye, adaçayı, sakız, fındık, kakule, tarçın, mercanköşk, lavanta, safran, hint yaprağı gibi toplam 57 malzemeden oluşan ‘kutsal yağ’ ağır ateşte 3 gün süreyle kaynatılıyor. 

Dünyaya dağıtılacak

Kutsal yağ için malzemelerden bazıları Çin, Suriye ve Yemen gibi ülkelerden, bazıları ise Türkiye’de Hatay gibi şehirlerden Fener’e gönderiliyor. Özel olarak seçilmiş denetçilerin (kimyager vs) kıvamını ve kokusunu sık sık kontrol ettikleri ‘kutsal yağ’ın kaynadığı kazanlar, yarın söndürülecek. Dini ayinin  ardından da, kendi yağlarını üreten Moskova, Kudüs ve Antakya patrikhaneleri hariç dünyadaki Ortodoks kiliselerine gönderilecek. Patrikhane’de bu işlem, her 10 yılda bir tekrarlanıyor. Üretilen ‘kutsal yağ’ miktarı, 350-400 kilo civarında. ‘Kutsal yağ’ genellikle vaftiz törenlerinde kullanılıyor. Din adamları, bu yağı vaftiz olan bebeğin kafa, el ve ayaklarına haç işaretini yaparak sürüyorlar. 

Tevrat’a dayanıyor

‘Kutsal yağ’ Tevrat’ın 2’nci kitabı olan ‘Çıkış’ta yeralan, Hazreti Musa’nın bir tasvirine dayanıyor. Bu tasvire göre, Tanrı, Hazreti Musa’ya ‘kutsal yağ’ı nasıl hazırlayacağını söylüyor. Hırisyanlığın yayıldığı 2’nci yüzyılda, birkaç kez denense de, din kitaplarında ilk ‘kutsal yağ’ın 1208’de Patrik 4. Mihail döneminde İznik’de, ikinci kez ise 1705’te Patrik 3. Cebrail döneminde İstanbul’da hazırlandığı belirtiliyor. Fener’de, 1950’li yıllardan sonra her 10 yılda bir kez kazanlar kaynıyor. Din adamlarına göre, Ortodokslukta, kişi vaftiz töreni ile ismine ve ‘hrisma’ya sahip olur. Yani, Ortodoks olmaya hak kazanır. ‘Kutsal yağ’ da bu hakkın simgesidir. ‘Kutsal yağ’ Bizans döneminde, imparator ve kralların taç giyme törenlerinde de kullanılıyordu. 


Kaynak: Yorgo Kırbaki - Atina (Hürriyet)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *