İTÜ Jeofizik Mühendsiliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, 9 Şubat tarihinde Konya'da peş peşe meydana gelen depremleri değerlendirdi.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Konya'da meydana gelen sıralı depremlerin ender rastlandığını belirtti.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan'ın deprem değerlendirmesi şu şekilde:
"9 Şubat 2021 tarihinde Konya’ya bağlı Mevlütlü yöresinde saat 18:51 bir deprem etkinliği başlamıştır. İlk deprem 4.6 büyüklüğünde olmuş daha sonra birer dakika aralıklarla 4.0 ve 4.1 büyüklüklerinde iki deprem daha olmuştur. Bu büyüklükte üç tane depremin birer dakika aralıklarla olması ender rastlanan bir olaydır.
Depremler büyüklük sınıflaması itibariyle orta kuvvette depremler olup normal koşullarda ağır hasar yapmaması beklenir. Orta kuvvette bu üç depremi daha küçük artçı depremler izlemiş, 10 Şubat 2021’de saat 04:00‘e kadar büyüklükleri 1.0 ile 2.4 arasında 27 tane artçı deprem gözlenmiştir. Yunak ve yakın çevresi geçmişte genel olarak deprem etkinliği düşük bir alan olarak bilinir.
Depremlerin olduğu alan, Afyon-Akşehir arasında gelişen yerkabuğu çöküntü (graben) alanının içerisinde kalmaktadır. MTA verilerine göre kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan ana fay Sultandağı Fayı bölgenin en büyük faylarından biridir. Oldukça geniş bir alana yayılan Afyon-Akşehir Grabeni üzerinde çeşitli uzunluklarda 28 adet fay yer almaktadır. Afyon-Akşehir grabeni ile ilgili tarihsel dönemlerde bölgede yıkıcı depremler olmuştur.
9 Şubat 2021’de Mevlütlü yöresinde başlayan deprem etkinliği bu bölgedeki Yunak Fay ailesi (zonu) ile ilişkilidir. Bölgedeki fayların büyük çoğunluğu “normal fay” olarak adlandırdığımız, yerkabuğunda düşey hareketler oluşturan türden faylardır. Deprem etkinliğinin dağılımı ve fay mekanizması çözümleri arazide gözlenmiş Yunak Fayı’nın kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu faylarıyla uyumludur. Son deprem etkinliği yerkabuğunun çöküntü hareketlerinin günümüzde sürdüğünü göstermektedir."