İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9619 %-0.04
37,1813 %0.28
98.718,33 %3.592
3.253,75 -0,13
Ara
Muhalif. GÜNDEM Prof. Dr. Süha Atatüre: "ABD'nin en büyük hatası Irak yaptırımlarıdır"

Prof. Dr. Süha Atatüre: "ABD'nin en büyük hatası Irak yaptırımlarıdır"

Prof. Dr. Süha Atatüre, ABD'nin gücünü, Biden politikalarını ve "11 Eylül Saldırısı" olayını Muhalif'e anlattı

Okunma Süresi: 3 dk

Prof. Dr.Süha Atatüre "ABD ilk büyük savaşını İspanyollara karşı verdi" diyor ve ekliyor: 

"ABD kurulduktan sonra ilk büyük savaşını 1898'de İspanyollara karşı verdi. Bu savaşın sonunda Amerika okyanusa sahip oldu yani artık okyanustan ispanya çıktı ve Amerika okyanusa sahip oldu. Bu çok büyük bir ilerleme ve büyük bir güç. Daha sonra 1'nci Dünya Savaşı ve 2'nci Dünya Savaşı bu iki savaşta Amerika'yı kendine aşırı şekilde güveneceği bir yapıya bütün hatalarına ve eksikliklerine rağmen oturttu. Bu hataları ve eksiklikleri zaman içerisinde gidermeye çalıştılar. İç yapılarını buna göre ayarladılar. Örneğin, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra koordinesizliğin karşılığı olarak yeni bakanlıklar ve Hava Kuvvetleri'ni kurdular. Milli Güvenlik Kurulu'da 1947 yılında kuruldu. Fakat daha fazla dünyaya hakim olma çabası ve hareketleri 1957 yılında oldu. 1957 yılında o zaman ki İngiliz ve Fransızların desteğiyle İsrail'in Mısır'a saldırması artık Amerika için İngiltere ve Fransa'ya bakışıyla ilgili son nokta oldu."

"Her iki ülkeyi de ABD çıkartarak artık 1957 yılında Ortadoğu'nun sahibi oldu" diyen Prof. Dr.Süha Atatüre: 

"Daha doğrusu artık Ortadoğu'ya Rusya ile birlikte hatta Rusya'yı bile gözden çıkararak Ortadoğu'nun hakimi oldu. İşte bütün bu hakimiyetler ve kendisine daha fazla güven veren bu yapılar Amerika'yı hegemon bir ülke durumuna getirdi. Amerika, bütün dünyaya 50'ler 60'lar 70'lere kadar aslında tüm gücüyle hem de kültürel olarak yayıldı. Avrupa, Asya'nın bazı ülkeleri ve Güney Amerika ABD'nin etkisi altında kaldı. Dolayısıyla ABD 1970'lere kadar inanılmaz bir büyüklükle hegemonik bir tavırla politikalarını sürdürdü."

"11 Eylül Saldırısı" olayı ardından da 2003 yılında Körfez Savaşı'nı getirdi

"Bugünlerin en önemli sorunu olarak gördüğüm Irak Savaş'ıdır. 1991 yılı Ocak ayında Saddam'ın Kuveyt'i işgal etmesi çok önemli bir konudur ve hiçbir devletin kabul edemeyeceği bir saldırganlıktı. Bu saldırganlığı hiçbir devlet kabul etmedi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oy birliğiyle Saddam'ın Kuveyt'ten çıkartılması için karar verdi ve koalisyon güçleri oluşturuldu. Nitekim muazzam bir baskıyla Saddam Kuveyt'ten çıkartıldı. O andan itibaren Irak üzerinde baskı oluşturuldu ve biz de bu baskıya ortak olduk. Bugüne gelişimizin en temel sorunu ABD'nin yaptığı hata ırak Savaşı'nda Saddam'ın Kuveyt'ten çıktıktan sonra Amerika'nın Irak'a uyguladığı yaptırımlar ve yok etmek üzerine kurulu bir politika uygulamasıydı. Bunun karşılığı "11 Eylül saldırısı" oldu. Çünkü o kadar büyük baskılarla bütün islam alemine karşı yapılmış bir baskıydı ki o Irak'ta yapılan faaliyet, El-Kaide'nin ortaya çıkması daha doğrusu artık bunun intikamını almasıyla "11 Eylül saldırısı" olayı oldu. "11 Eylül Saldırısı" olayı ardından da 2003 yılında Körfez Savaşı'nı getirdi. Bu savaşların ne dünyaya ve ne ABD'ye hiçbir yararı olmamıştır ve 11 Eylül'den sonra Afganistan'ı işgal etmesinin de 20 yıl sonrasında anlıyoruz ki bugün hiç bir yararı olmadı."

Prof. Dr.Süha Atatüre röportajının, 1.bölümünü Muhalif Youtube kanalından izleyebilirsiniz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *