İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, olası bir Marmara depreminde 'tsunami' uyarısında bulundu. 5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Taymaz, Marmara Bölgesi'nde büyüklüğü 6.5 ve üzerinde bir depremin 3 metreye kadar tsunami oluşturabileceğini belirtti.
Taymaz, Türkiye'nin Alp-Himalaya dağ kuşağında yer aldığını ve bu bölgenin tektonik olarak genç ve deprem üreten bir yer olduğunu ifade etti. Özellikle deniz tabanında aktif fayların bulunduğunu ve bu fayların 3 metreye kadar yükselebilecek tsunamiler oluşturma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. 2020 yılında Ege Denizi'nde yaşanan Sisam Adası depreminin tsunami oluşturduğunu hatırlatan Taymaz, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde de tsunami olaylarının yaşandığını kaydetti.
Riskli Bölgeler:
Prof. Dr. Taymaz, Marmara Denizi kıyılarının tsunami açısından riskli olduğunu belirterek, şunları ekledi:
- Çınarcık Havzası: Orta Marmara Çukuru'nda yer alan bu bölge, deprem tehlikesi altında.
- Tekirdağ Marmaraereğlisi Açıkları: Gaziköy'den Saros'a kadar giden kol üzerindeki olası depremler, bu sahilleri tehdit ediyor.
- Güney Marmara: Armutlu Yarımadası, Yalova, Karamürsel, Hersek Deltası ve Mudanya gibi yerler de risk altında.
Taymaz, tsunami ve depremin etkilerinin, depremin büyüklüğüne bağlı olarak kıyı şeridine değişik şekillerde yansıyabileceğini vurguladı. Ulusal güvenliği de ilgilendiren bu konuların göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Taymaz, yüksek teknolojilerin bu alanda kullanıldığını belirtti.