İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4896 %0.02
36,5996 %0.01
3.448.391 %0.985
3.064,36 0,36
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Robot çağı geliyor

Robot çağı geliyor

Seçkin Çakmak yazdı: Robot çağı geliyor

Bugün dünyada kaç adet robot var?

Dünyamızda 3,4 milyondan fazla endüstriyel robot var.

Yani Dünya’da ki yaklaşık 50 ülkenin nüfusuna denk olan bu rakam bugün için bile az görülüyor. Tüm ekonomik sektörlerin robotlara bağımlı hale geleceği günlere doğru hızla ilerliyoruz.

Bildiğiniz gibi 21. yüzyılın başlarında robotlar giderek daha fazla ilgi görmeye başladı. Teknolojideki önemli gelişmeler, nesnelerin interneti ve akıllı makinelerin hızla yaygınlaşması, robotların gelişimini daha da hızlandırdı. Çoğu ekonomi sektörü giderek robotları kullanmaya başlıyor. Tabii ki verimlilik ve kalite için…

Amazon’un 750 bini aşkın robotu var!

Amazon'un depolama ve dağıtım merkezlerinde normal personeliyle iş birliği içinde çalışan ve daha çok tekrarlanan görevleri üstlenen toplamda 750.000’den fazla robotu bulunuyor. Amazon, bir insan işçisine nazaran robottan 4 kat daha fazla verim elde edebiliyor. Haliyle robotların geleceğini gören Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, bu yıl içinde teknoloji devi Nvidia ile birlikte insansı robot girişimi Figure AI için milyon dolarlık yatırım yaptı.

Sadece Amazon değil robotları kullanan; Siemens, Toyota, Honda ve Tesla gibi dev firmalarda üretim ve montaj süreçlerinde robot kullanıyor. Hatta hatırlarsınız ‘’robotlarla insanlar arasında ilk kan döküldü.’’ Manşetleriyle Tesla'nın Teksas'taki fabrikasında meydana gelen bir kaza haberleştirilmişti. 2021 Yılında Tesla’nın fabrikasında bir mühendis, robotun saldırısına uğramış ve elinden yaralanmıştı. Basit bir iş kazası niteliğinde ki bu olay magazinleştirilerek abartılmıştı.

Dünyayı insanlardan daha iyi yönetebiliriz!

Geçen yıl temmuz ayında BM’nin ‘’iyilik için yapay zekâ’’ zirvesinde yapay zekâ destekli insansı robotlarla basın toplantısı düzenlendi. Bu toplantı da en dikkat çeken şey Hong Kong menşeili insansı robot Sophia’nın "Harika işler başarabiliriz. İnsansı robotlar, insan liderlerinden daha yüksek seviyede etkin ve verimli bir şekilde liderlik etme potansiyeline sahip" demesiydi. Bir robotun bu kadar iddialı sözler söylemesi gerçekten düşündürücü! Acaba yapay zekâ destekli bir robot ülkemizi yönetse ne kadar başarılı olabilirdi? Sanırım şu an ki mevcut yönetimden daha akıllıca(!) kararlar alabileceğini düşünmüyorum.

Bu Sophia isimli robotu izleyenler bilir ‘’Mevzular açık mikrofon’’ isimli Oğuzhan Uğur’un programına konuk olarak alınmış ve Sophia oradaki seyircilerin sorularını yanıtlamıştı. Kurgu muydu? Tartışılır ama yapay zekâ destekli insansı robotların şu an için geldiği aşamayı gösterebilir.

Robotlar mı dünyayı ele geçirecek yoksa robotlarla mı dünyayı ele geçirecekler?

İlk soru bilim kurguda kalır ama ikinci soru geleceğin gerçeği olacak. Bugün olmasa da yarın robot üretenler ve geliştirenler dünyada söz sahibi olacaklar. Yeni bir dünya harbiyle birlikte kendilerine göre yeni bir dünya kuracaklar. Çin’in ‘’Aliengo’’ isimli robot köpek askeri ile Amerika’nın Vision 60 isimli robot köpek askeri gün gelir birbirileriyle savaşır mı? Yakın zamanda buna şahit olabiliriz. En nihayetinde yüksek maliyetle üretilen birçok yeni teknolojik silahlar süs olsun diye üretilmedi ya!

Bu yakın zamanda yaşanacak bir şey ama ilerleyen zamanlarda robotlar insanların işlerini almaya başladıklarında büyük bir işsiz ordusuyla karşı karşıya kalacağımız korkunç bir gelecek ihtimali de var. Otomasyon işleri devraldığında bu sayı daha da artacak. Sadece ülkemizde değil dünya genelinde milyarlarca işsiz ne yapacak ve nasıl geçinecek? Uyum sağlamamız gereken değişikliklere muhtemelen hazırlıksız olacağız. Aristokrasiye hoş geldin diyeceğiz!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *