İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4661 %-0.06
36,5420 %-0.16
3.550.537 %3.58
3.073,62 0,66
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Roma'yı Sezar değil fukara halk yakmış!

Roma'yı Sezar değil fukara halk yakmış!

İsrail’in Masa kentinde Romalı bir askere ait olan bin 900 yıllık maaş bordrosu bulundu. Paipirustan yapılan belgenin ilk Yahudi-Roma savaşlarından biri olan Masada Kuşatması’na katılan Gaius Messius adlı askere verildiği belirtildi. Ancak, 50 denarii maaş alan askerin, yem, giyinme ve beslenme gibi zorunlu giderlerinin ardından elinde hiç paranın kalmadığı görüldü.

İsrail’de çalışan arkeologlar, Arad'ın kentinin 20 kilometre doğusunda yer alan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Masada bölgesinde Romalı bir askere ait bin 900 yıl önce düzenlenen maaş bordrosu buldu. Belgenin MÖ 73 yılında Birinci Roma-Yahudi Savaşı esnasındaki Masada kuşatmasına katılan Gaius Messius adlı askerin adına düzenlendiği açıklandı. 

Ancak, papirüsten yapılma maaş bordrosu  ordunun, bazı giderleri düşmesinin ardından askerin parasız kaldığını gösteriyor. Messius'un maaş olarak 50 denarii aldığı, ancak arpa parası, yiyecek ve askeri teçhizatına yapılan  ödemelerin elinde hiç para kalmadığı görülüyor. 

ATLI BİR SÜVARİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Bununla birlikte,  yapılan harcamanın büyük bir kısmı yeme gittiği için, uzmanlar Messius'un lejyoner bir süvari olduğuna atını veya katırını beslediğini düşünüyor.  Ayrıca, maaş bordrosu, Romalıların Masada Kuşatması sırasında kamp kurmuş olduğunu gösteriyor. 

MAAŞI ALDIĞI GÜN BİTTİ

Belgede yazılanların çevirisi ise şu şekilde:

"İmparator  Vespasianus Augustus'un dördüncü konsolosluğuna,

Hesaplar, maaş. 

Gaius Messius, Beyrut'tan Fabia kabilesinden Gaius'un oğlu.

50 denarii stipendium aldım, arpa parası içim 16 denarii ödedim. […] rnius: yemek giderleri 20 (?) denarii; botlar 5 denarii; deri kayışlar 2 denarii; ve keten tunik 7 denarii tuttu."

Giderin toplamı 50 denarii tutuyor ve zorunlu harcamalarının ardından askerin elinde hiç para kalmadığı anlaşılıyor.

MASADA KUŞATMASI HAKKINDA

Ölü Deniz'den 400 metre yukarıda bulunan Masada, tarih öncesinde izole bir kaya platosunun üzerindeki eski bir surdan oluşuyordu. Roma İmpartoru tarafından atanan Yahudi Kralı Büyük Hirodes, MÖ 37 ile 31 yılları arasında devasa yapıyı inşa etti.

Tarihçilere göre , MS 66 ile MS 73 arasında başlayan Birinci Yahudi-Roma Savaşı sırasında, İsrail'i ele geçiren Roma İmparatorluğu'na karşı isyanlar alevlendi.  "Büyük İsyan" olarak da bilinen savaş, Yahudi şehirlerinin yok edilmesine, insanların yerlerinden edilmesine ve toprağın Roma’nın sskeri kullanımı için tahsis edilmesine neden oldu.

Yeruşalim MS 70 yılında yıkıldığında, geri kalan Yahudi isyancılar Herod'un Masada'daki kalesine taşındı.Romalılar ise kısa bir süre sonra Masada'yı yaklaşık bin askerle kuşattı.
Kaleyi Romalıların alacağı  netleşince, iki kadın ve beş çocuk dışında Romalılara teslim olmak istemeyen 960 Yahudi kendi canını aldı.  

Öte yandan, Masada, 1828'de yeniden keşfedilene kadar dünyadan gizlendi. 2001 yılında UNESCO tarafından Kültürel Miras Listesi’ne alındı. 

 
 
 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *