İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4835 %0.01
36,5870 %-0.01
3.432.602 %0.06
3.066,55 0,43
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Rusya, Almanya, ve İngiltere: Rezervasyonlar ne durumda?

Rusya, Almanya, ve İngiltere: Rezervasyonlar ne durumda?

Almanya, Rusya ve Birleşik Krallık, yıllardır en fazla yabancı ziyaretçinin geldiği ülkeler listesinde ilk beşte. 2021 yazı umutla başlamak üzereyken biri uçuşları durdurdu, biri Türkiye'yi kırmızı listeye aldı, birinde ise rezervasyonlar devam ediyor.

Almanya merkezli dünyanın en büyük turizm acentası TUI'nin raporuna göre, 2021 yazı için yapılan tüm rezervasyonlar 2,8 milyona ulaştı ki, bu seviye hâlâ 2019 yazının yüzde 60 altında.

TUI'nin açıklamasına göre Almanya'dan yaz için yapılan rezervasyonlar, en çok İspanya, Yunanistan, Türkiye ve İtalya üzerine yoğunlaşıyor. Belçikalı ve Hollandalı turistlerin de öncelikli tercihi ise Antalya.

Tüm dünyanın seyahat sektörüne balta vuran pandemi nedeniyle 2019'da 51,8 milyon kişiyi ağırlayan Türkiye'nin 2020'deki ziyaretçi sayısı, 15,8 milyon oldu. 

Turizm gelirleri ise yüzde 65'lik azalışla, 34 milyar 520 milyon dolar seviyesinden 12 milyar 59 milyon dolara düştü. 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) verilerine göre, 2019 yılında turizm gelirlerinin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 4,6'ydı. Yani yaratılan her 100 birim ekonominin yaklaşık 5'i turizmden geliyordu. Bu oran, 2020'de yüzde 1,74'e indi. 

Hükümetin bu kaybı telafi etmek için açıkladığı son önlem ise turistin görebileceği herkesi aşılamak oldu. 

EN FAZLA HANGİ ÜLKELERDEN ZİYARETÇİ ALDIK?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre pandemi yılı 2020'de Türkiye'ye en fazla Rusya, Almanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Birleşik Krallık turist gönderdi. 

2019'da İran'ın ilk beşe girmesi dışında çok büyük değişiklikler yoktu. 

Birleşik Krallık, Almanya ve Rusya'nın muhakkak ilk beşte yer aldığı listede, 20 yıl önce ABD ve Fransa da vardı. 

REZERVASYONLAR YÜZDE 600 ARTMIŞKEN KIRMIZI LİSTE ŞOKU

Koronavirüsün yeni bir türünün İngiltere'de ortaya çıkmasının ardından Türkiye, aralık ayında Birleşik Krallık'a sınırlarını kapatmıştı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mart ayında BBC'ye verdiği röportajda ise, "İngiliz turistleri ağırlamayı dört gözle bekliyoruz" diyerek kendilerinden aşı sertifikası ya da PCR testi talep edilmeyeceğini duyurmuştu. 

Başbakan Boris Johnson'ın da yurtdışı seyahatlerle ilgili kısıtlamaların 17 Mayıs'tan itibaren yürürlükten kaldırılacağını açıklamasının ardından sayıları, 2019'da 2,5 milyonu bulan, 2020'de 830 bine gerileyen İngiliz turist için de Türkiye planları başlamıştı. 
 
Independent Türkçe'deki habere göre, İngiliz havayolu şirketi easyJet'in CEO'su Garry Wilson, mart ayında yaptığı açıklamada yazın yaklaşık 1 milyon turisti Türkiye'ye getirmeyi planladıklarını söylemişti. 

Birleşik Krallık- Türkiye arasında 18 rotada hizmet verdiklerini söyleyen Wilson, seyahat kısıtlamalarının kalkacağının sinyalinin verilmesiyle tüm ülke seçeneklerine rezervasyonların sadece iki haftada yüzde 630 arttığını ifade etmişti.

BİRLEŞİK KRALLIK’TAN TÜRKİYE’YE REZERVASYONLARIMIZ ÇOK GÜÇLÜ

Almanya merkezli, dünyanın en büyük turizm acentesi TUI'nin sözcüsü 23 Nisan'da Daily Mail'e yaptığı açıklamada aşı şartının kaldırılmasını "harika haber" diyerek değerlendirmiş ve şunları söylemişti: Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye rezervasyonlarımız inanılmaz derecede güçlü. İkinci sırada Yunanistan geliyor. 

TUI'den yapılan açıklamaya göre Türkiye, Yunanistan ve İspanya'ya temmuzdan itibaren rezervasyonların yüzde 500 arttığı belirtilmişti. 

Birleşik Krallık merkezli turizm şirketi Thomas Cook da Başbakan Johnson'ın açıklama yaptığı 22 Şubat'ta web sitesi trafiklerinin yüzde 75 yükseldiğini, Türkiye'nin en çok talep edilen ülke olduğunu duyurmuştu. Sonrasında ise Yunanistan, Kıbrıs, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika geliyordu. 

Ancak Türkiye'nin kırmızı listeye girmesiyle işler tersine döndü. 

Zira, Türkiye dahil listedeki 43 ülkeden Birleşik Krallık'a ayak basanlar artık, PCR testi, gıda, havaalanından özel transfer gibi maliyetler dahil 1750 sterlin ödemek zorunda. 

ALMAN TURİST İÇİN TÜRKİYE EN POPÜLER ÜÇÜNCÜ DESTİNASYON

TUI'nin 25 Mart'ta yayımladığı raporuna göre 2021 yazı için yapılan tüm rezervasyonlar 2,8 milyona ulaştı ki, bu seviye hâlâ 2019 yazının yüzde 60 altında. 

TUI'nin açıklamasına göre Almanya'dan yaz için yapılan rezervasyonlar, en çok İspanya, Yunanistan, Türkiye ve İtalya üzerine yoğunlaşıyor. 

Belçikalı ve Hollandalı turistlerin de öncelikli tercihi Antalya. Daha sonra Girit ve Rodos adalı ile Majorca geliyor. 

Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, 7 Mayıs'ta Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Türkiye'nin, Yunanistan ve İspanya'dan sonra en popüler üçüncü destinasyon olduğunu söylemişti. 

Almanya ve Türkiye'nin 2020 yazında, Türkiye'deki çeşitli tatil bölgeleri için "güvenli koridorlar" düzenlemesi üzerinde anlaştığını, böylelikle tatil seyahatlerine imkan verildiğini hatırlatan Fiebig, "Ancak şu anda koronasız 'normal' bir yaz için yapılan rezervasyonların sadece yüzde 20'sinin yapıldığı dikkate alınmalıdır" diye konuştu. 

Almanya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 2019'da 5 milyon 24 bin, 2020'de ise 1 milyon 178 bindi. 

Her 100 bin kişide 200'den fazla vakanın görüldüğü ülkeleri "yüksek riskli" sayan Almanya, Türkiye'yi bu gruptan sayıyor. Seyahat kısıtı koymayan ülkeye girişte, sonucu negatif olan Covid testi ibraz etme zorunluluğu var. 

RUSYA UÇUŞ YASAĞINI KALDIRACAK MI?

Almanya gibi Rusya da Türkiye vatandaşlarına karantinayı şart koşmuyor. Ancak Uluslararası uçuşlarda seyahat eden tüm yolcuların, varıştan en fazla 72 saat önce düzenlenmiş negatif sonuçlu bir Covid testini ibraz etmesi gerekiyor. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, 12 Nisan'da yaptığı açıklamada, artan vaka sayısı nedeniyle Türkiye'ye seyahati 15 Nisan'dan 1 Haziran'a kadar durdurduklarını ifade etmişti. 

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), bu uygulamadan 500 binden fazla turistin etkilendiğini, söz konusu dönemdeki rezervasyonların değerinin 354 milyon 600 bin euro olduğunu duyurmuştu. 
 
Aralıkta yaptığı açıklamada Türkiye'ye giden Rus turist sayısının 2021'de yüzde 20-25 artabileceğini söyleyen ATOR Başkanı Maya Lomidze, 20 Nisan'da yeni bir açıklama daha yaptı. 

Lomidze, Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları sınırlandırması sonrası nisan ve mayıs ayı planları iptal olan turistlerin yeni destinasyonlara yönelip yönelmedikleri hakkında, tur operatörleriyle bir araştırma yaptıklarını belirtti. 

Lomidze'nin açıklamasına göre, bu kişilerin yüzde 60'ı başka tarihlerde Türkiye'ye gitmeyi planlıyor. 

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, 5 Mayıs'ta Rus Haber Ajansı TASS'a yaptığı açıklamada uçuşların 1 Haziran'dan sonra başlaması için Rusya yönetimi ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *