İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4878 %0.05
36,6775 %0.28
3.547.083 %3.467
3.074,19 -0,01
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Seçim sistemi ne zaman ve nasıl değişecek?

Seçim sistemi ne zaman ve nasıl değişecek?

AK Parti'nin hazırladığı ve halen yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5 ya da 7'ye düşürülmesine ve seçim sisteminin değiştirilerek iktidarın daha fazla milletvekili çıkarmasına olanak sağlaması beklenen "daraltılmış seçim sistemi"ni içeren teklifin, Cumhur İttifakı tarafından önümüzdeki günlerde ele alınması bekleniyor.

Reuters’a bilgi veren kaynaklar, seçim barajının düşürülmesinde bir görüş ayrılığı olmadığını ama AK Parti’nin daraltılmış bölge sistemini istemesine rağmen MHP’nin ise mevcut sistemin devamına sıcak baktığını belirtiyorlar. Kaynaklara göre, AKP ittifaklarda da baraj uygulamasını savunurken, MHP daha farklı bir sistem talep ediyor.

AK Parti’nin MHP’ye bu konuyu da aşacak bir sistem önermesinin beklendiğini söyleyen kaynaklar, iki partinin de seçim sistemi başta olmak üzere uzlaşmazlık olan konularda görüş ayrılıklarının giderileceğine inanıyor. Kaynaklara göre, ittifak içi baraj uygulamasının en fazla yüzde 2 olması yönünde bir eğilim öne çıktı. Ancak partilerin sayısı arttıkça oranın daha da yükselmesi gibi bir alternatif de gündeme geldi.

Daraltılmış seçim sisteminin temsiliyet açısından çok uygun olduğunu MHP ile bu konunun tartışılacağını kaydeden yetkililer, büyük illerde bölge sayısının artırılacağını, böylece adayların belli bölgelerde çalışacağını belirtiyorlar.

BARAJIN DÜŞMESİNİN AVANTAJI

AK Parti demokratik temsil açısından barajın ve seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savunurken, bu yöntemle özellikle birinci partinin milletvekili sayısını artırmak gibi sonuçları ortaya çıkıyor. Barajın düşmesi durumunda yüzde 10 barajı aşma riski olan partilerin diğer kesimler tarafından desteklenerek hak ettiğinden daha fazla oy almasının da önüne geçilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı’na yakın bir kaynak, “Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında bir değişiklik yapılması noktasına epey yaklaşıldı. Eğer bu kez baraj düşürülmezse yeniden uzun süre bu konu rafa kalkacak, çalışmalar boşa gidecek. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerekiyor. AK Parti ve MHP’nin çalışmasına muhalefet partilerinin de destek vermesi ve 2023’teki seçimlerin bu düzenlemelerle yapılması Türkiye için bir kazanç olacaktır” dedi.

Partiye yakın üst düzey bir yetkili de, HDP’nin oy oranının kendi potansiyelinin üzerinde yüzde 10 civarında olduğunu ve baraj düşerse farklı görüşe sahip seçmenlerin tepki oylarının normale döneceğini ve en az 2-3 puan kayba uğrayacağını belirtti.

Bugün medyada yer alan haberlere göre, Area Araştırma’nın seçim anketinde AK Parti ve MHP’nin oy oranı yüzde 45.2 olarak görülürken, CHP ve İyi Parti’nin oyu yüzde 38 civarında bulunuyor. Tek başına AK Paırti’nin oyu ise yüzde 35.2 olarak görünüyor.

YENİ YASAMA DÖNEMİNDE TBMM’YE SEVKİ PLANLANIYOR

AK Parti’nin Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren bir yetkili, “Seçim barajının düşürülmesi konusunda zaten siyasi partilerde genel bir mutabakat var. Partide yapılan çalışmalarda barajın yüzde 5 ya da 7 olabileceği konusunda bir öneride mutabakat sağlandı. Bu aşamadan sonra kısa sürede MHP ile bir araya gelip taslak üzerinde çalışılması gerekiyor. Sanırım bir orta yol bulunacak ve yeni yasama döneminde TBMM’ye sevki mümkün olacak” dedi.

İki partiden yetkililer, taslak üzerinde mutabakat sağlanması halinde düzenlemenin hızlı şekilde yeni yasama döneminde TBMM’ye sevk edilmesinin planlandığını söylüyorlar.

AK PARTİ-MHP ADAYLARININ KARŞILIKLI DESTEKLEKLENMESİ

AK Parti’den bir yetkili, daraltılmış seçim sisteminin uygulanması halinde AK Parti ve MHP’nin belli bölgelerde birbirlerinin adaylarını öne çıkarmak için iki partiden birinin aday göstermeyebileceğini, böylece birbirlerine destek verebileceklerini kaydetti.

Aynı yetkili son anketlerin bazılarında Cumhur İttifakı’nın yüzde 50’yi geçemediğini belirterek, “Seçime daha var. Ekonomide sıkıntılar oy kaybı yarattı farkındayız. Suriye sonrası Afgan göçmenlerin gelmesi de bazı kesimlerde tepkiye neden oluyor. Bunları aşabiliriz” dedi.

Bazı analistler, Cumhur İttifakı’nın son dönemde ekonomideki gelişmeler ve mülteciler konusunda izlenen politikalar başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı oy kaybına uğrayan AK Parti’nin bu yöntemle kayıplarını telafi edebileceğini söylüyor.

Daha önce Reuters’a bilgi veren bir yetkili, “Milletvekili sayısı örneğin 550’den 600’e çıkarken daraltılmış seçim sistemi uygulansaydı, AK Parti’nin 25’ten fazla yeni milletvekili olacaktı” demişti.

MHP’Lİ YETKİLİ: SIKINTI BEKLEMİYORUM

MHP’li bir yetkili ise, önümüzdeki günlerde iki parti yetkililerinin bir araya geleceğini ve düzenlemenin ele alınacağını belirterek, “İttifak içinde mutabakat sağlandıktan sonra düzenlemenin detayları açıklanacak. Mutabakat sağlanır, sıkıntı beklemiyorum. Yeni yasama döneminde TBMM’ye gideceğini düşünüyorum” dedi.

MHP’ye yakın bir kaynak da, MHP’nin oylarının düşüşte olduğu yönündeki iddia ve anketlerin gerçek dışı olduğunu belirterek, “Kaç seçimde anketlerin nasıl yönlendirici ve hatalı olduğunu gördük. Bu düzenlemeler bizim oylarımızı ya da milletvekili sayısını yükseltmek için yapılmıyor. Bizim bir seçmen kaybımız yok, dönem dönem inişler ve çıkışlar olsa da” diye konuştu.

Erken seçim olmaması halinde seçimler Haziran 2023’te gerçekleştirilecek. Söz konusu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi halinde bir yıl süreyle bir seçimin yapılması mümkün olmuyor.

Cumhur İttifakı herhangi bir erken seçimin gündemde olmadığını belirtirken, muhalefet partileri zaman zaman seçimin erken yapılması çağrısında bulunuyor.

Kaynaklar ayrıca, TBMM’de parti kurmanın seçime katılma gerekçelerinden çıkartılması konusunda herhangi bir sorun yaşanmasını beklemiyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *