İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.05
36,6474 %0.2
3.525.187 %2.33
3.072,50 -0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Siyasetin öne çıkan başlıkları

Siyasetin öne çıkan başlıkları

5 Eylül tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
  • Erdoğan: "Yunanistan ne siyasi ne ekonomik ne askeri bakımdan bizim dengimiz olmadığı için muhatabımız değildir."
  • Erdoğan: "Enflasyon hala en ciddi sorunumuz olmayı sürdürüyor. Dünyanın her ülkesi kendi ekonomik gerçekliğine göre son 40-50 yılda eşi benzeri görülmemiş enflasyon tehdidi ile mücadele ediyor. Türkiye olarak inşallah yılbaşından sonra ülkemizdeki enflasyonun hızlı bir şekilde inişine şahitlik edeceğiz. Önce 40'lı ardından 30'lu yıl sonuna kadar da 20'li rakamlarla çıkmayı planlıyoruz."
  • Erdoğan: "Asgari ücretten emekli ve memur maaşlarını yükseltmeye, sosyal yardım programlarını yeni bir anlayışla genişletmeye kadar pek çok tedbiri hayata geçireceğiz.”
  • Erdoğan: "Orta Vadeli Program sonunda milli gelirimizi 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz."
  • Erdoğan: "Vatandaşlarımızın bir kısmının icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ediyoruz. İcra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaşımız icra takibinden kurtulmuş olacaktır."
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransız Dışişleri Bakanı Catherine Colonna görüştü.
  • Çavuşoğlu: “Fransa'daki Türk ve Müslüman toplumunun cami ve derneklerinin güvenliği için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını bekliyoruz Fransa bazı Afrika ülkelerine geri dönmekte zorlanıyorsa Türkiye yardımcı olabilir. Türkiye Afrika'da seviliyor. Onları eşit ve ortak görüyoruz. "Afrika'da Fransa aleyhine bir tutum varsa bunu Türkiye ya da başka ülkelerde aramaması gerekiyor. Bizim Afrika'yı kışkırttığımız için değil geçmişteki tutumlarından dolayıdır. Biz de bu açıklamayı durduk yere yapmadık. Macron'un Türkiye'ye yönelik açıklaması nedeniyle yaptık. Macron'un Türkiye karşıtı açıklamaları talihsiz."
  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: “Dünyanın en büyük ekonomileri enflasyon ve resesyon endişeleriyle boğuşuyor. Bu ülkeler, son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranları karşısında ekonomilerinin durma noktasına geleceğinden endişe duyuyorlar. Enflasyonla mücadele süreçleri birçok ülkede para politikasının tedrici olarak sıkılaştırılması ile gerçekleşmekle birlikte resesyon ihtimalinden dolayı dünyada birçok ülke negatif reel faiz politikası uyguluyor.”
  • Nebati: “Bizler, yatırımı ve üretimi durdurmadan enflasyonla mücadelemizi sürdürüyoruz. Politikalarımızı da yatırım ve üretimi teşvik etmekten yana kullanıyoruz. Böylece, makine ve teçhizat yatırımları, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 artmıştır. Önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da hız kestiğine birlikte şahitlik edeceğiz. Bugün açıklanan Ağustos ayı enflasyon verileri de bu projeksiyonlarımızı destekler niteliktedir. Yüksek enflasyonu bir daha geri dönmemek üzere bu topraklardan def edeceğiz."
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: “(Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalılarının İBB'den Hazine'ye devrine ilişkin) Tüm işlemler, kanunların emrettiği şekilde uygulanmıştır.”
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Çatlak yok efendim. Altı ayrı lideriz, demokrasi istiyoruz, hak ve özgürlük istiyoruz. Birisi konuşuyor diğerleri biat ediyor, bizde öyle bir şey yok. Herkes düşüncesini söyler. Bugüne kadar açıkladığımız bildirilerde altı parti liderinin de imzası var.”
  • Kılıçdaroğlu: "Ben verdiğim sözü tutan birisiyim. Tutmadığınız zaman hem itibar hem prestij kaybedersiniz. Öteden beri söylediğim şu; biz 6 lider otururuz, cumhurbaşkanı adayımızı belirleriz. Kamuoyuna açıklarız, ona hep birlikte destek veririz. O kişi Türkiye Cumhuriyeti'nin 13. cumhurbaşkanı olur. Türkiye Cumhurriyeti'nin 13. cumhurbaşkanı da uzlaşma kültürünü esas alarak ülkemizi aydınlığa çıkarır. Uzlaşılırsa elbette. Niye hazır olmayalım. Devletin nasıl yönetilmesi gerektiği belli. 6 lider de devletin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varmış durumda. Dolaysıyla bir oturacağız, tartışacağız."
  • İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “İktidarın umutlarını çaldığı gençlerimiz maalesef artık hayal dahi kuramıyor. Ama hiç merak etmeyin; Umutlarımızı yeniden yeşertecek, ülkemizi hak ettiği yarınlara ve mutlu geleceğimize hep birlikte taşıyacağız!”
  • Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: “Yassı Ada ile ilgili haberler Ataol Behramoğlu'nun şu dizelerini getirdi aklıma; "Utanç insana özgü bir duygu sanılır Utanan hayvanlar gördüm ben İnsanlar tanıdım buna karşılık Utanmak nedir bilmeyen. Çıkan haberler AKP iktidarının ‘utanmak nedir bilmeyen’ tarafının izahıdır.”
  • Uysal: “Siyasetlerine fayda sağlayacağını düşündükleri her bir değeri, anı ve şahsiyeti hiç çekinmeden ve utanmadan araç haline getiren AKP iktidarı, geçtiğimiz yıl her türlü itiraza rağmen bir "rant" projesi olarak hayata geçirdiği Yassıada'da da çuvalladı. Türk siyasi tarihinde bir "kara leke" olan kurmaca yargılama ve idam kararlarının verildiği Yassıada, anısına aleni bir saygısızlık yapılarak lüks bir otelin de içinde yer aldığı bir projeye ev sahipliği yapıyordu. Birkaç gün önce basın yoluyla aldığımız bilgilere göre adada faaliyet gösteren lüks otel zarar ettiği gerekçesiyle yerli ve yabancı yatırımcıların teklifine açıldı. Tarihte ‘kara leke’ olarak bellediğimiz adanın bu durumu adı ‘ak’ iktidar için asıl ‘kara leke’ halini aldı.”
  • Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: “Ülkemiz Filistin'in Yahudiler tarafından satın alınması gibi yabancılar tarafından satın alınmaktadır. Kimse çok bir şey alınmadı demesin. İsrail kurulduğunda ancak toprakların yüzde 7'si Yahudilere aitti.”
  • HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş: “HDP’nin kimseyle bakanlık pazarlığına girmediği ve açıkladığı ilkeleri dışında bir yaklaşımı olmadığı nettir. Ama muhalif görünümlü sorumsuz milliyetçilerden toplumu birleştirici, demokrat, emekten ve özgürlükten yana bir politika beklenemeyeceğine göre kendilerinin de ortak adayın kabinesinde kesinlikle yer almayacaklarını öngörebiliriz.”
  • HDP eski Milletvekili Ahmet Türk: “Semra Güzel olayla ilgili dokunulmazlığı kaldırılmış ama milletvekilliği halen devam eden bir arkadaşımız. Yani milletvekili sıfatı var. Ama buna rağmen gözaltına alınması, tutuklanması, gözaltına alınırken, işkence yapılması, hakaretler yağdırılması Türkiye’deki yönetimin ne kadar hukuksuz, adaletsiz ve şiddetle sorunları çözmek isteyen bir yapıda olduğunu açıkça gösteriyor. Bu iktidarın hem Kürt düşmanlığı çok açık şekilde ortaya çıkıyor hem de parlamentoda halen yeri olan, parlamentoda olan bir insana ne kadar hukuksuz, adaletsiz bir tutum gösterdiklerinin açık göstergesidir.”
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 1,46 artarken, yıllık bazda ise yüzde 80,21 yükseldi. Bahse konu oran 23 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Enflasyon son olarak Ağustos 1998'de yüzde 81,4 olarak ölçülmüştü. Enflasyon aralık ayına göre yüzde 47,85, ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 54,69 olarak gerçekleşti.
  • Ağustosta üretici enflasyonu ise bir önceki aya göre yüzde 2,41 artarken, yıllık bazda ise yüzde 143,75 artış gösterdi.
  • Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise ağustos ayında enflasyonun aylık yüzde 5,86 arttığını, yıllık bazda ise yüzde 181'e yükseldiğini açıkladı. 
  • İstanbul Planlama Ajansı (İPA) raporuna göre; İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin ağustos ayında ortalama yaşam maliyeti 23 bin 586 liraya yükseldi. İstanbul’da yaşama maliyetinin son 12 yılda artış oranı ise yüzde 101,69 oldu. İstanbul'da yaşam maliyeti aylık bazda yüzde 5,23 olurken, yıllık artış ise yüzde 101,69 olarak kaydedildi. Bu oranlar bir önceki ayda sırasıyla yüzde 3,80 ve yüzde 96,64 olmuştu.
  • Büro Emekçileri Sendikası (BES) araştırma merkezinim (BES/AR) yaptığı hesaplamaya göre TÜFE bir önceki aya göre yüzde 4,68, bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 161,33 arttı.
  • Merkez Bankası verilerine göre, temmuz ayında karşılıksız çek adedi 4 bin 200 adet seviyesinde bulunurken, ağustos ayında bu rakam 10 bin 109 oldu. Böylece 2021 yılı Kasım ayında görülen 13 bin 182 adetin ardından en yüksek rakama ulaşıldı.

Gündemin diğer başlıkları

  • Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 56 kuruş, motorine 69 kuruş zam yapıldı.
  • İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu
  • Suriye Devlet Ajansı SANA’da yer alan habere göre, Rusya'nın Suriye Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg İgorov, “Türkiye’nin desteklediği grupların, Afrin kenti yakınlarında mimari, tarihi eser ve antika eserleri aramak için arkeolojik kazılar yürüttüğünü, modern ve ağır ekipman ve patlayıcılar kullanarak Suriye kültürel miras alanlarına ciddi zararlar verdiklerini’ öne sürdü.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *