İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.05
36,6405 %0.21
3.525.881 %2.291
3.077,11 0,09
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Siyasetin öne çıkan başlıkları

Siyasetin öne çıkan başlıkları

06 Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çekya'da resmi temaslarda bulundu.
  • Erdoğan: “(Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la görüşmesi) Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşme hedefimize ulaşabileceğimize samimiyetle inanıyorum.”
  • Erdoğan: "(Paşinyan'la görüşme) Bazı talepler söz konusu oldu. Dışişleri Bakanlarımız, özel temsilcilerimiz görüşecek ve çıkan neticeye göre adımlarımızı atacağız."
  • Erdoğan: "AB'nin karşılaştığı meydan okumaların üstesinden gelinmesinde ve birliğin (Avrupa Siyasi Topluluğu) uluslararası rolünün yeniden tanımlanmasında Türkiye'nin yeri doldurulamaz. Bu platformun, üyelik sürecimize halel getirmesini asla kabul etmeyeceğimizi vurguladık."
  • Erdoğan: "AB'nin, bazı ülkelerin çıkarlarına ve ihtiraslarına teslim olmadan Türkiye'yle birlik ilişkilerini katılım perspektifi temelinde ilerletmesini bekliyoruz."
  • Erdoğan: "Temel ve öncelikli beklentimiz, Avrupa Siyasi Topluluğu'nun AB ile ilişkilerimizi güçlendirmesi ve üyelik sürecimize katkı sağlamasıdır."
  • Erdoğan: “(Yunanistan) AB'nin birlik dayanışması adı altında hukuksuz girişimlere destek olmak yerine muhataplarımızı ikili temelde diyaloğa davet etmesini bekliyorum.”
  • Erdoğan: "Türkiye'nin, hiçbir ülkenin toprağında, egemenliğinde gözü yoktur. Sadece ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin menfaatlerini korumanın mücadelesini veriyoruz."
  • Erdoğan: "Çözümün tek anahtarı Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescilidir. Kalıcı çözüm için Ada'daki gerçeklerin kabulü gerekir."
  • Erdoğan: "Vakti saati geldiğinde biz Suriye'nin Başkanı ile de görüşme yoluna gidebiliriz. Şu an itibarıyla zaten alt düzeyde görüşmeler yapılıyor."
  • Erdoğan: "İsveç'te terör örgütlerinin yürüyüşleri devam ettiği, parlamentoda bu teröristler yer aldığı sürece bizim İsveç'e bakışımız olumlu olmayacaktır."
  • Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: “Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği çerçevede, Anayasa hazırlığı çalışmalarımıza bugün başladık. Bu çalışmaları pazartesi tamamlayarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Anayasa Değişikliği teklifi birkaç maddede olabilir. Bu teklifimizi MHP ile ortak hazırlıyoruz, ortak imza ile Meclis’e sunulacak.”
  • Bozdağ: “Kılıçdaroğlu da seçime dönük stratejik bir adım attı. Yani endişeli olanların, korkuları olanların korkularını gidermeye dönük bir adım olarak görüyorum. Burada oy hesabı seçim hesabı çok net gözüküyor, samimi bir yaklaşım olarak ben bunu görmediğimi ifade ettim. Çünkü eğer öyle olsa seçime beş kala değil de onu daha erken zamanda daha geniş zamanda da gündeme getirilebilirdi. Stratejik bir adım. Türkiye’de başörtüsü yasağı CHP zihniyetidir.”
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “İstanbul halkına karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Biz İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımıza, gençlerimize, yaşlılarımıza, tüccarımıza, esnafımıza mahcup olmamak durumundayız. Sorumluluktan kaçan bir yapımız yok. Biz birbirimizi yıllardan beri tanıyoruz. Bu işi ya çözeceğiz ya çözeceğiz.”
  • 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Uzun yıllar başörtüsü karşıtlığını kendisinin en önemli misyonu görmüş ve bundan dolayı birçok acılara sebep olmuş bir partinin bu hatasını nihayet görüp vazgeçmesi ve bunu tüm milletvekillerinin imzasıyla somutlaştırması Türkiye adına çok memnun olunacak olağanüstü bir gelişmedir. Böyle bir dönüşüme öncülük ettiği için de Kemal Beyi tebrik etmek gerekir. Partiler üstü baktığınızda ülkenin normalleşmesi herkesi sevindirmelidir.”
  • TBMM eski Başkanı Bülent Arınç: “Dindar insanlar için bile tövbe kapısı her zaman açıktır, siyasetçilere tövbe kapısını kim kapatabilir? Bunu söyleyen bir insanın boğazına sarılmak gerekmez. Kılıçdaroğlu'nu bu noktaya getiren muhafazakar kesimle barışabilmek, onlara anlayış gösterebilmek. İkincisi de bugün muhafazakar kesimde pek dışarıda dillendirilmeyen ama kendi içinde propaganda haline gelen bir konu var. Bu muhafazakar kesime, ki dindarlık noktasında ulaşmış kesime, birileri diyor ki 'Bakın CHP gelirse, Millet İttifakı gelirse başörtüsünü yine yasaklar'. 'Böyle bir düşüncenin bugün alıcısı olabilir mi?' diye düşünecekseniz, ben düşünmenizi tavsiye ederim. Bunun için 'Ben böyle bir şey yapmayacağım ama yasal düzenlemeyi bunun için istiyorum' demişse Kılıçdaroğlu bunun için bir adım atmıştır diye düşünebiliriz.”
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Biz kadının kılık-kıyafetinin siyasetin konusu olmaktan, üzerinde siyaset yapılan alan olmaktan çıkarılmasını istiyoruz. Siyasi olarak istismar edilmesini istemiyoruz. Bu görüşümüz yeni de değil. Bizim verdiğimiz teklif sadece başörtüsüyle de ilgili değil. 'Hakim de avukatın etek boyuna karışmasın, uyarı yapmasın,' teklifidir aynı zamanda. Yasa teklifini verirken herhangi bir siyasi hesap yapmadım. Özel bir gün seçmedim. Gündem hesabı da yapmadım. Çok önemli gördüğümüz bir yarayı kesin olarak kapatmak için yaptım. Oy hesabıyla da yapmadım. Samimi düşüncemi açıkladım ve ona uygun yasa teklifini verdim. Teklifimizin de arkasındayım.”
  • Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Erdoğan, muhafazakar seçmene parmak sallıyor 'biz gidersek kaybedeceksiniz' diye, hayır olmayacak. Dün dünde kaldı, Kılıçdaroğlu yeni bir şey söyledi. Bunu dinlemek lazım. Erdoğan'ın da siyasi kutuplaşma üslubunu düzeltmesini isterim. İlk defa muhalefetin söylediği bir hususta Sayın Cumhurbaşkanı bir adım öteye gitti muhalefete destek beyan etti.”
  • Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: “Sayın Kılıçdaroğlu, bu kompleksini aş artık. İnsanları olmayan bir sorun üzerinden ayrıştırma. Erdoğan'ın ekmeğine yağ sürme. Ufak hesaplarla başörtüsü üzerinden rant elde etmeye çalışma. Senin Erdoğan'dan ne farkın var? Hiçbir farkın yok. İktidar muhalefetin, muhalefet de iktidarın destekçisi. Bu iktidarın karşısında gençlere umut olamayan, yeni şeyler söyleyemeyen ve her yaptığı icraatı iktidara yarayan bir muhalefet var. 20 yıldır başörtüsünden siyasi bir rant elde etmiş bir iktidar var. 20 yılın sonunda 'Bu siyasi ranttan ben de pay almaya çalışayım' diyen akılsız bir muhalefet var.”
  • HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Bu ülke halkı, iki blok arasında tercih yapmak zorunda değil. Bir 'Cumhur İttifakı' var bir de 'Millet İttifakı' var. Kürtlere yapılan inkarı görmeden, Kürt sorununu çözmeden, bu ülkede iktidar olma şansına bundan sonra sahip olmayacaktır.”
  • AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: “Anayasa’yı değiştirelim' teklifi ile birlikte ellerinin ayaklarının birbirine dolaştığını göreceksiniz. Belki Sayın Kılıçdaroğlu burada bir adım atmak isteyecek; ama Cumhuriyet Halk Fırkası’nın kodları onlara müsaade etmeyecektir.”
  • MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: “Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı 2023 yılında yeniden seçilmesi ve Cumhur İttifakı’nın TBMM’de anayasa değişikliğini sağlayacak vasıflı çoğunluğa ulaşması için büyük bir çaba içerisindeyiz. Cumhur İttifakı olarak ülkemizi istikrarsız hükümetlere ve dışa bağımlı politikalara mahkum etmek isteyen zihniyete geçit vermeyecek, Türkiye’yi Allah’ın izni ile hep birlikte aydınlık yarınlara ulaştıracağız.”
  • Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: “Geniş çerçevede süreli sözleşmeli, süresiz sözleşmeli gibi farklı mevzuatlar üretilerek kamudaki bütünlüğün dağıldığı alan toparlansın ve sözleşmeliler kadroya geçirilerek bu tartışma tamamen bitirilsin istiyoruz.”
  • Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar atandı. Türkiye'nin yeni KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu oldu.

Gündemin diğer başlıkları

  • Dünya Bankası, Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu'nun 2022 sayısında, 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğun sona ermesinin olası olmadığına dikkat çekti. Raporda, koronavirüs salgının 1990 yılından bu yana küresel yoksulluğu azaltmada en büyük darbeyi vurduğu belirterek 70 milyon insanı aşırı yoksulluğa ittiği tahmin edildi. Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgalinin de durumları daha da kötüleştirme tehdidinde bulunduğu aktarıldı.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni bugün yayınladı. Verilere göre; 30 Eylül itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 3 milyar 283 milyon dolar azalışla 68 milyar 52 milyon dolara indi. Söz konusu dönemde altın rezervleri de 473 milyon dolar azalarak 39 milyar 469 milyon dolardan 38 milyar 996 milyon dolara geriledi.
  • Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'ya yönelik 8. yaptırım paketi konusunda anlaşma sağlamıştı. Avrupa Komisyonu’nun Finansal Hizmetler, Finansal İstikrar ve Sermaye Piyasaları Birliği'nden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, Rusya’ya yönelik yaptırımları ve daha ileri işbirliği için Ankara'ya gelerek Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş ile görüştü.
  • Güney Kore'nin Türkiye ile yapılan swap anlaşması kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) eylül ayı sonunda 780 milyon dolar transfer yaptı.
  • BM'de 'Çin’deki Uygurların durumunun görüşülmesi' teklifi, 17 kabul oyuna karşı 19 ret oyu ile reddedildi: “Pakistan ve Katar da araştırılmasın”dedi
  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: “NATO ne yapmalı? Rusya’nın nükleer silah kullanma olasılığını kaldırmalı. Nükleer silah kullanırsa başına ne geleceğini bilmeleri için önleyici vuruşlar yapmalı. Bunun tersi değil. Rusya’nın nükleer vuruş yapmasını bekleyip sonra “Ah sen böyle mi yaptın, al sana” dememeli. Baskının kullanılmasını gözden geçirmeli. NATO’nun yapması gereken, kullanım düzenini gözden geçirmesi.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *