İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4878 %0.05
36,6775 %0.28
3.547.083 %3.467
3.074,19 -0,01
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Siyasetin öne çıkan başlıkları

Siyasetin öne çıkan başlıkları

21 Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "(İsveç'ten teröristlerin iadesi) Yeni başbakanın yaklaşımı terörle ve teröristlerle mücadeleden yanadır, samimiyetlerini görüşmeyle test etmiş olacağız."
  • Erdoğan: "(ABD ile F16 görüşmeleri) Olumlu sonuçlanması için yapılacak ne varsa yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Fakat dünya pazarı geniş, çeşitli çözümler de mevcut."
  • Erdoğan: "Büyük bedeller ödenerek uzun yıllar sonra bölgede kalıcı barış şansı yakalanmıştır. Ermenistan’ın bu tarihi fırsatı değerlendirmesini bekliyoruz."
  • Erdoğan: "(Başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği) Çalışmayı arkadaşlarımız nihayete erdirdi, dün akşam bana sundu, kısa zamanda bunu kamuoyuna sunacağız."
  • Erdoğan: "(Fiber altyapısı) Hızlandırmamız gerektiğinin farkındayız. İnşallah yakında bu konuda çok önemli adımları hızla hayata geçirmiş olacağız.”
  • Erdoğan: "Yıllık 250 milyon dolar olan savunma sanayi ürünleri ihracatımızı, 3 milyar doların üzerine çıkarttık."
  • Erdoğan: "Türkiye 62 savunma sanayi projesinden 750'nin üzerinde projeye ve 5,5 milyar dolar bütçeden 75 milyar dolar bütçeye çıkmıştır."
  • Erdoğan: "Merkez Bankamız bünyesinde kripto parayla ilgili bir çalışma yürütülmektedir."
  • Erdoğan: "Dijital terör sadece demokrasiye, toplumsal barışa değil onlarla birlikte ülkelerin milli güvenliklerine açık tehdit oluşturmaktadır."
  • Erdoğan: "DEAŞ'a karşı göğüs göğüse sahada mücadele edip zafer kazanan tek ülke olmamıza rağmen aksi yönde ahlaksız suçlamalara maruz bırakılıyoruz."
  • Erdoğan: “Kendim, Lafarge denen Fransız çimento devinin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütlerine nasıl destek verdiğini, onlara tüneller açmak suretiyle oralarda nasıl mikserlerle betonlar döktürdüğünü anlattığımda bunu Fransızlar anlamıyordu. Macron'a da ben bunları anlattım. Şu anda Lafarge, Fransa'nın gündemindeki en önemli konulardan biri haline geldi. Lafarge teröre destek veren en önemli kurumlardan bir tanesi olarak her şeyiyle açığa çıktı.”
  • Erdoğan: "Yalan haber ve terör örgütlerine verilen destek madalyonun bir yüzünü oluştururken, diğer yüzünde İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı vardır."
  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: "Bazı fitne fesat odakları zaman zaman bazı iftiraları ortaya atıyor. Yalanlarla hem insanların kafasını karıştırmak hem de Mehmetçiğin moralini bozmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde kimyasal silah yok. Bizim uluslararası hukuka saygımız, bunun da ötesinde inançlarımız, insani, manevi değerlerimiz var.”
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Recep Tayyip Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu'nun çocuklarını okutmak için dünyayla mücadele ediyor, Amerika'yla kavga ediyor. Hadi oradan, iftiracılar, istismarcılar. Biz sizin emrine amadeyiz. Biz hizmetkarlığa talibiz, Recep Tayyip Erdoğan öğretti bunu. Yine hizmetlerle, eserlerle geliyor. Türkiye artık başka bir boyuta geçti. Recep Tayyip Erdoğan geçen yüzyılın açıklarını kapattı."
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "(Ermenistan'ın AGİT girişimi) AGİT çözümsüzlüğünün merkezi olmuştur. Şimdi aldığı kararlar AGİT’in işleyiş kurallarına da aykırı. Böyle oldu bittiler olmaz."
  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: “(Yeni ekonomi modeli) Bunun biraz acı verici bir şekilde
  • geçeceğini hesaplamıştık. Acının şiddetini artıran şey savaş oldu.”
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: “Kapitalizmin sağlıksız büyüme modeli insanlığı tahrip ediyor, emekçilerin hayatını yok ediyor Pandemi sonrası ortaya çıkan kriz, kapitalizmin sürdürülemez olduğunu ortaya çıkarmıştır.”
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: "25 Ekim'de tarihi bir gün yaşayacağız. Cumhurbaşkanımızla 'İlk Evim İlk İş Yerim' projemizde 17 ilimizde 5 bin 615 konutun ilk temellerini atıyoruz.”
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Seçimler gelecek, sandığa gideceksiniz. Sakın ola ki 'Ben oy kullanmayacağım' demeyin. Mutlaka sandığa gidin. Oy kullanırken elinizi vicdanınıza koyun, oyunuzu öyle kullanın. Doğruluktan yana, dürüstlükten yana, ahlaktan yana, erdemden yana, doğru siyasetten yana oyunuzu kullanmasını isterim."
  • Kılıçdaroğlu: “Kadının kılık ve kıyafetini belirleyen siyaset olamayacak. Erdoğan’ın istismar ettiği, bahçe olarak gördüğü o bahçedeki bütün gülleri, bütün karanfilleri, bütün menekşeleri alacağım; diken onda kalacak.”
  • Kılıçdaroğlu: "Onlar kavga ediyorlar. Benim kavga etmeye niyetim yok. Gel tartışalım diyorlar, hay, hay, sizin dünya kadar televizyonlarınız var, yüreğiniz varsa, cesaretiniz varsa millet de seyreder gel tartışalım. Çünkü ben bilgime, inancıma, vizyonuma, kimliğime güveniyorum." 
  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Altılı masanın birinci turu tamamlandıktan sonra ben bir liderler turu yaptım. Her genel başkanla en az üç saat olmak üzere baş başa görüşmeler yaptık. İkinci görüşme turumuzda temponun biraz daha artması ve içeriğin zenginleşmesi gerektiği, hatta ortak aday belirtilmeden önce iki konuda çalışmanın tamamlanması gerektiği görüşlerimi paylaştım genel başkanlarla. 2 Ekim’de yaptığımız son altılı masa toplantısında da bu konularda kararlar aldık. Bir, seçimlerden sonra parlamenter sisteme geçilene kadar ülke nasıl yönetilecek, bunu beraberce çalışıp topluma açıklayalım kararı aldık. İki, seçimlerden sonra kurulacak hükûmet ve cumhurbaşkanı hangi politika alanında ne yapacak, bunların mutlaka beraber çalışılması gerekiyor diye karar verdik. Ekiplerimizi oluşturduk, hummalı bir çalışma var.”
  • Babacan: “Seçilen cumhurbaşkanı tüm yetkiyi anayasa gereği alacak ama biz istiyoruz ki o süreçte ülkeyi parlamenter sisteme uygun yönetsin. Karar verilmesi gereken 32 husus var. Bunlar, geçiş döneminde ülkenin nasıl yönetileceğiyle ilgili hususlar. Geçiş süreci ne kadar sürsün? Cumhurbaşkanı’nın atama görevlerinin sınırları neler olsun? Altı parti mecliste beraber nasıl çalışacak, yasa tasarıları birlikte nasıl hazırlanacak? Bunların belirlenmesi lazım… Eğer iyi hazırlanırsak, toplumun karşısına güven veren bir programla çıkarsak o zaman biz 360 milletvekilini çok rahat kazanırız. O güveni verebilmek lazım. Geçiş süreci önemli ama bir o kadar da seçimden sonra yapılacaklar önemli.”
  • Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: "Önemli olan, Türkiye'de bu altı partinin bir şekilde parlamenter sisteme geçecek çoğunluğa sahip olduğu bir Meclis tablosu çıkarabilmek. Onu hangi formülle çıkarırsak biz her formülü konuşmaya hazırız."
  • AK Parti’den ve milletvekilliğinden istifa eden Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba: “En üst yetkililere kadar ilettim. En üst yetkili kim? İsim vermeme gerek yok. Ben yalan konuşmam. Ha cumhurbaşkanı bana laf söyler o zaman ayrıntılı konuşurum. Süreç şöyle başladı: Şanlıurfa'daki yanlış atamalar, yanlış insanlar, liyakat yüzünden oldu. Uyardım ben! Bir buçuk yıl önce. Bak bu böyle oldu, şu olay böyle oldu diye anlattım. Burada kopuş, Şanlıurfa'da yaşananlar!"
  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: "Benim iddiam Burhan Kuzu kendi eceliyle ölmedi. Büyük bir kepazeliğin üstü kapatılması için öldürüldü."
  • HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: "2023 yılı bütçesinin altında bir saatli bomba var. 2022 yılı bütçesinde doları 9 lira 80 kuruş öngörmüşlerdi, daha bütçeyi görüşürken dolar 12-13 liraya çıkmıştı ve bütçe çökmüştü. Şimdi de doları 22 lira olarak öngörüyorlar dolar daha biz bütçeyi görüşürken muhtemelen 22 lirayı aşacak ve bütçe yeniden çökecek."

Gündemin diğer başlıkları

  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi piyasasını sıkılaştıracak yeni bir makro ihtiyati önlem aldı. Kredi kullanabilecek şirketler için daha önce 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL’ye indirildi. Daha önce “nakit pozisyonu aktif toplamı ya da 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’unu geçen” şirketlere uygulanan kredi sınırlaması ise yüzde 5 olarak güncellendi.
  • Yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) en az yüzde 60 zam yolda. 2022 yılında 2 bin 746 TL MTV ödeyen bir kişinin yeni yılda ödeyeceği miktar 4 bin 493 TL olacak
  • Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bugün sona eren uluslararası ihalede yaklaşık toplam 470 bin ton buğday aldı.
  • Tarımsal girdi fiyatları ağustosta yıllık yüzde 135,06'lık artışla rekor kırdı.
  • Türkiye'de kurulan şirket sayısı, eylülde bir önceki aya göre yüzde 6.8 artarak 13 bin 23'e, kapanan şirket sayısı da yüzde 16 artışla 1987'ye yükseldi.
  • TÜİK'in açıkladığı verilere göre; tüketici güven endeksi ekimde aylık bazda yüzde 5,3 artışla 76,2'ye yükseldi. Hanenin maddi durumu endeksi ise yüzde 8,4 artışla 57,5'e çıktı.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price: “Türkiye Rusya’nın saldırganlığına karşı Ukrayna’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını destekleyen önemli ve değerli bir NATO müttefiki olduğu için bu ziyaret gerçekleşti. Ve biz Türkiye’yi birçok farklı kanaldan ve çok sayıda toplantıda Rus varlıkları ve para transferi için güvenli bir liman olmaması konusunda uyardık. Bu konuda uyarmaya da devam edeceğiz. Bizim yaptırımımızın, bütün ülkeler tarafından yapılmasıyla Rusya’ya gereken cevabı vermesini istiyoruz ve bu hepimizin ortak çıkarı."
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *