Seçimler ve seçmen sayıları konusunda araştırmalarıyla tanınan ODTÜ’lü bir grubun yöneticisi olan Mehmet Günal Ölçer gelecek seçimde 4,5 milyon genç seçmenin oy kullanmaya hak kazanacağını söylerken, ”2023-Haziran Ayında yapılaması beklenen genel seçimde, seçmen sayısındaki artışın 4 milyon 500 binden fazla olması söz konusu olamaz. Seçmen sayısındaki artışın 4 milyon 500 binin üzerinde olması, seçmen listelerine müdahale edildiği anlamına gelecektir” dedi.
Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Ölçer, siyasi partilerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:
”Siyasi partiler YSK’dan güncellenmiş seçmen listesini alıp gerekli incelemeyi yapmalı. Seçmen sayısı artışının beklenen sınırlar içinde kalıp kalmadığını görmeli ve bu konuda halkı da bilgilendirmeli. Normal olmayan durumlarda listede yazılı seçmenlerin varlığını yüz yüze kontrol etmeli. Mükerrer yazımlar olup olmadığının üzerinde önemle durulmalı.”
”Gelecek seçimin en tartışmalı konusu...”
Saygı Öztürk, gelecek seçimin en tartışmalı konusunun vatandaşlığa alınan sığınmacıların oy kullandırılması konusu olacağını söylerken şunları kaydetti:
”Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, bütün işi gücü bırakmış başta Suriyeliler olmak üzere vatandaşlığa geçiş işlemlerini yapıyor. Vatandaş yapılanın adı-soyadı değişiyor.
Göç İdaresi Başkanlığı, il Göç Müdürlüklerine vatandaşlığa alınması istenenlerin listesini gönderiyor. İncelemede vatandaşlığa alınması uygun bulunmayanların listesi, “Durumunu bir kez daha inceleyin” denilip illere gönderiliyor. Yani “Vatandaşlığa alın” deniliyor.
Vatandaşlığa alınan ne İçişleri Bakanının açıkladığı gibi az, ne de Zafer Partisi Genel Başkanının dediği kadar fazla. Bunun sorumlusu sağlıklı bir açıklama yapmayan, önergelerde Kaç kişi vatandaşlığa alındı?’ sorusuna, alay edercesine ’Kanunlara göre işlem yapılmaktadır’ diyenlerdir.”