Ticaret Bakanı Ömer Bolat, NTV'ye yaptığı açıklamalarda, fahiş fiyat artışlarıyla mücadele ve yurt dışı alışverişlere dair yeni düzenlemeler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Belediyelere Sorumluluk Çağrısı
Bakan Bolat, belediyelerin fahiş fiyat artışlarıyla mücadelede daha aktif rol alması gerektiğini belirtti. Belediye yönetimlerinin, esnafla karşı karşıya gelmemek adına sorumluluk almakta isteksiz olduklarını ifade etti. “Fahiş fiyat artışı gözlemlenen ürünlerde denetim ve cezai işlemleri hemen uyguluyoruz, ancak belediyeler bu konuda daha fazla sorumluluk almalı,” diyen Bolat, belediyelere sorumluluk hatırlatması yaptı.
Yurt Dışından Yapılan Alışverişlere Ek Gümrük Vergisi
Bakan Bolat, yurt dışı alışverişlerde yapılan yeni düzenlemeleri de değerlendirdi. Son dönemde 150 euro olan kargo sınırının 30 euroya çekildiğini açıklayan Bolat, bu adımın yerli üreticiyi korumak amacıyla alındığını söyledi. Ayrıca, kargo ücretlerinin fiyata dahil edilmesi yönünde de bir düzenleme yapıldığını belirtti. Bu düzenlemelerle, bazı e-ticaret platformlarının fiyat manipülasyonu yapmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
E-Ticaret Devlerine Temsilcilik Zorunluluğu
Bolat, dijital hizmet sağlayıcılarının Türkiye'de temsilcilik açmalarını zorunlu kılacak yeni düzenlemelerin de yakın zamanda yürürlüğe gireceğini duyurdu. Yabancı şirketlerin, Nisan 2025'e kadar Türkiye'de temsilcilik açmak zorunda olduklarını belirten Bolat, Amazon ve Temu gibi e-ticaret devlerinin de bu yeni kural çerçevesinde hareket ettiklerini vurguladı.
İkinci El Araç Satışıyla İlgili Düzenleme
Bakan Bolat, ikinci el araç satışlarına yönelik getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre sınırının Ocak 2025'te sona ereceğini ve bu düzenlemenin devam edip etmeyeceğiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Ekonomi yönetimiyle yapılacak istişarelerin ardından karar verileceğini söyledi.