BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre; AKP iktidarı döneminde tıp fakültelerinin sayısı 2 katından fazla arttı ve bu da tıp eğitimin niteliği konusunda tartışmaları beraberinde getirdi. Devlet ve vakıf, toplam 128 tıp fakültesi arasında akademik kadrosu oldukça yetersiz olan tıp fakültesi de var, hastanesi olmayan da.
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Asuman Doğan, “Her yere gecekondu tıp fakültesi açmak yerine, mevcut tıp fakülteleri bilimsel, nitelikli ve yeterli akademik kadro ile güçlendirilmeli” dedi.
Tıp fakültelerinin son durumuna ilişkin rapor hazırlayan Doç. Dr. Asuman Doğan, ülkede bir yılda 5 tıp fakültesi açıldığını, bu sayının 122’den 128’e çıktığını, bunların 91’inin devlet, 37’sinin vakıf üniversitesi olduğunu anlattı. Doğan, AKP iktidarlığı döneminde 48 tıp fakültesi açıldığını, bu kadar fazla tıp fakültesine gerek olmadığını, bunun niteliği olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Nitelikli bir tıp eğitimi için teknik donanım ve fiziki şartlardan daha önemlisinin yetişmiş, bilimsel nitelikleri olan yeterli sayıda akademik kadro olduğunu vurgulayan Doğan, ”Nitelikli, yeterli akademik kadro oluşturulmadan her yere tıp fakültesi açılması ile tıp eğitimi de uzmanlık eğitimi de yapılamaz. Kadavrayı bırakın, hasta bile görmeden mezun olan öğrenciler var. Bir yılda 3 tıp fakültesi açmak ne demek? Bu tıp fakültelerinin yeterliliği tekrar gözden geçirilmeli, her yere gecekondu tıp fakültesi açmak yerine, mevcut tıp fakülteleri bilimsel nitelikli ve yeterli akademik kadro ile güçlendirilmelidir. Bu kadar tıp fakültesine kesinlikle gerek yok. Bu kadar çok tıp fakültesi eğitimin niteliğini de bozar” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de hekim sayısının artırılmasının yolunun her yere tıp fakültesi açmak olmadığını, bunun sorunu çözmeyeceğini söyledi.