İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6532 %0.09
37,2162 %0.16
104.620,37 %-0.036
3.156,87 0,50
Ara
Muhalif. GÜNDEM Tuncer Bakırhan: Gazetecilik suç değildir

Tuncer Bakırhan: Gazetecilik suç değildir

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 4 dk

TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Tuncer Bakırhan'ın satır başları şöyle:

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulunuyor. Bakırhan, özellikle Türkiye'nin "Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kürdistan" Bölgesine yönelik saldırılarında yaşamlarını yitiren gazetecilere dikkat çekti ve bu olayları "insanlık suçu" olarak nitelendirdi.

Bütçe sürecinde emek ve ekmek savunuldu

Yaklaşık iki hafta süren bütçe sürecinin ardından Bakırhan, süreçte gösterdikleri çabalar için bütçe komisyonu, grup yönetimi, milletvekilleri ve danışmanlara teşekkür ettiğini belirtti.

Anma ve saygı

Konuşmasına Kuzey-Doğu Suriye’de yaşamlarını yitiren Cihan Bilgin ve Nazım Daştan’ı anarak başlayan Bakırhan, son beş yılda bölgede 13 gazetecinin öldürüldüğünü ve 7'sinin yaralandığını söyledi.

"Gazetecilik suç değildir"

Türkiye'nin SİHA'ları ile katledildiği iddiasıyla gazetecilere ve barolara açılan soruşturmaları eleştiren Bakırhan, "Gazetecilik suç değildir" diyerek, bu mesleğin baskı ve zulümle susturulamayacağını ifade etti. Bakırhan, gerçekleri daha yüksek perdeden ifade etme çağrısı yaptı ve hakikate karşı vicdani bir duruş sergilenmesi gerektiğini vurguladı.

Soruşturma ve tutuklamalar

Bakırhan, gazetecilerin ölümlerinin ardından gerçekleşen tutuklama ve gözaltıları eleştirerek, iktidardan bu suçların hesabını sormaya devam edeceklerini belirtti. Gazetecilik faaliyetlerinin suçlamalarla gizlenemeyeceğini ve bu tür eylemlerin teşhir edileceğini söyledi.

"2024 yılı mücadeleyle geçti"

Bakırhan, "Bu yıl, emek ve direniş yılıydı, hakların gaspına geçit vermedik," dedi ve "Özellikle yerel seçimlerde yaşanan irade gasplarına karşı mücadelemizi sürdürdük ve sürdüreceğiz." ifadelerinde bulundu.

Ekonomik kriz üzerine değerlendirmeler

Bakırhan, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlere ve sosyal adaletsizliklere de dikkat çekti. "2024 yılı, ekonomik krizlerin halkın yaşamını derinden etkilediği bir yıl oldu," diyerek, asgari ücret ve emekli maaşlarının alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü belirtti. İktidarın ekonomik durumun düzeldiğini iddia etmesine rağmen, "Emekliler 2024 yılını açlık ve sefalet yılı ilan etti" şeklinde konuştu.

İktidarın ekonomi politikaları eleştirisi

Bakırhan, iktidarın ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi. "İflas bayrağını çeken yüzlerce şirket, siftah yapamadan kepenk kapatan on binlerce esnaf var," diyerek, zenginleşen bir azınlık ile sefalet içinde yaşayan milyonlar arasındaki uçuruma işaret etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoksullara "sabır" dilerken, ihale şampiyonu yapılan firmalara ve sermayeye ise sefahat dilediğini vurguladı.

"Bu kötülük ya bitecek ya bitecek!"

Bakırhan, konuşmasını, Pendik'te yaşanan trajik bir olayla sonlandırdı: "80 yaşındaki bir kadının denize atlayarak intihar ettiği bu günlerde, iktidarın bu tür trajedilere kayıtsız kaldığına dair bir örnek daha." Bu sözlerle, iktidarın toplumsal sorunlara karşı duyarsızlığını eleştirdi ve "Bu kötülük ya bitecek ya bitecek! Bir başka seçenek yok," dedi.

Suriye

Bakırhan, Suriye'deki gelişmelere de değindi ve Baas rejiminin çöküşünün sadece Suriye için değil, tüm bölge için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. "Afrika Boynuzu'ndan Lübnan'a, Irak'a ve Afganistan'a kadar jeopolitik manzarayı yeniden şekillendirecek bir süreçle karşı karşıyayız," diyerek, bölgesel güç dengelerindeki değişimin altını çizdi. Suriye'de yaşananlar sonrasında, bölgesel ve küresel güçlerin dikkatinin Irak ve Yemen gibi bölgelere kaydığını, Lübnan ve Libya için de yeni senaryoların masada olduğunu ifade etti.

DEM Parti Eş Genel Başkanı, Suriye savaşının demokrasi, iç barış, insan haklarına saygı ve halkların yönetimde söz sahibi olmalarının önemini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. "Suriye'de barışın yolu Şam'dan, Kobani'den, Halep'ten, Lazkiye'den ve Süveyda'dan geçiyor," dedi ve çözümün etnik ve dini çeşitliliği kabul ederek, tüm toplulukların katılımıyla mümkün olacağını söyledi.

İktidara da çağrıda bulunan Bakırhan, "Eğer içerideki Kürt düşmanlığından dolayı Halep'te çaldığınız mehter marşı durduysa, artık tefekkür zamanıdır," diyerek, iktidarın Ortadoğu gerçekleri üzerine düşünmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *