Yaklaşık 2 haftadır Mısır’da olağan üstü kalabalık bir toplantı var. Binlerce kişi, dünyanın en önemli en kapsamlı iklim toplantısında bir araya geldiler COP27 başlığı altında. BM kapsamında 1995 yılından beri her yıl yapılan bu toplantılarda “İKLİM KRİZİ”nin önlenebilmesi için ülkeler önlemlerini açıklıyorlar, çözümler sunup altına imzalar atıyorlar. Örneğin geçtiğimiz yıl “Ormansızlaşmayı önleme” konusunda hemen hemen tüm ülkeler bir protokol altında birleştiler, Türkiye de var bu ülkeler arasında. Bununla birlikte “Kömürsüzleşme” protokolüne imza atmayan ülkeler arasındayız maalesef. Bir de bu toplantılarda ülkeler kendi çalışmalarını açıklıyorlar, iklim krizini önlemek ve iklim krizine uyumlanmak adına. Buna da ülkelerin Ulusal Katkı Beyanı deniliyor. Geçen yıl yapılan taahhütlerin büyük bir kısmı yetersiz bulunmuş hatta ülkelerden beyanlarında güncellenme yapılması istenmişti.
Ne için yetersiz bulunmuştu? Açıklamaya çalışayım;
İklim Krizinin sebebi yeryüzünün kısa sürede insan faaliyetleri sebebi ile ısınmasıydı, bunu artık biliyoruz. İşte yeryüzünün artık ısınmaya tahammülü yok. Daha fazla ısındığı takdirde dünyanın döngüsü bozulacağı için bildiğimizin dışında bir dünyada yaşamaya çalışacak tüm canlılar. Buna çocuklarımız da dahil maalesef. İşte uzmanlar diyor ki “dünya en fazla 1.5 derece ısınmaya toleranslı ama şu anda bile 1.1 derece ısınmış durumda. Ve ülkeler üretimlerine bu şekilde devam ederse, fosil yakıtlardan vazgeçilmez ise dünya 4 hatta 5 dereceye kadar ısınabilir. İşte o yüzden tabiri caiz ise ülkelerin ayaklarını denk alması gerekiyor.
Bizim ülkemiz de Ulusal Katkı Beyanı yeterli bulunulmayan ülkeler arasındaydı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da Mısır’daki bu toplantıya gitmeden önce yeni bir taahhüt açıklayacağını duyurmuştu. Olmadı duyuramadı, toplantıya yetişemedi. Bunun üzerine bakanlık ülkemizin yeni iklim eylem planının duyurusu için COP27 adresini verdi. İşte o açıklama hafta içi geldi. Ve bu açıklama bize bir de ödül getirdi.
Günün Fosili ödülü. COP’ta bulunan sivil toplum temsilcilerinin oylarıyla seçilen ve Uluslararası İklim Eylem Ağı (CAN ) tarafından, iklim değişikliğine karşı “EN AZI BAŞARMAK İÇİN EN FAZLASINI YAPAN” ülkelere verilen bir ödül.