İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Türkiye COP27'den ödülle dönüyor

Türkiye COP27'den ödülle dönüyor

Dünyanın en büyük iklim toplantısında ülkemiz “Günün Fosili” ödülünün sahibi oldu. “Vavvvv, uluslararası bir platformda hem de iklim krizini önlemek için yapılan bir toplantıda ödül almak!” diyerek sevinelim mi? Hayır, bilakis üzülelim çünkü bu ödül, iklim değişikliğine karşı “en azı başarmak için en fazlasını yapan” ülkelere veriliyor.

Yaklaşık 2 haftadır Mısır’da olağan üstü kalabalık bir toplantı var. Binlerce kişi, dünyanın en önemli en kapsamlı iklim toplantısında bir araya geldiler COP27 başlığı altında. BM kapsamında 1995 yılından beri her yıl yapılan bu toplantılarda “İKLİM KRİZİ”nin önlenebilmesi için ülkeler önlemlerini açıklıyorlar, çözümler sunup altına imzalar atıyorlar.  Örneğin geçtiğimiz yıl “Ormansızlaşmayı önleme” konusunda hemen hemen tüm ülkeler bir protokol altında birleştiler, Türkiye de var bu ülkeler arasında. Bununla birlikte “Kömürsüzleşme” protokolüne imza atmayan ülkeler arasındayız maalesef. Bir de bu toplantılarda ülkeler kendi çalışmalarını açıklıyorlar, iklim krizini önlemek ve iklim krizine uyumlanmak adına.  Buna da ülkelerin Ulusal Katkı Beyanı deniliyor. Geçen yıl yapılan taahhütlerin büyük bir kısmı yetersiz bulunmuş hatta ülkelerden beyanlarında güncellenme yapılması istenmişti.

Ne için yetersiz bulunmuştu? Açıklamaya çalışayım;

İklim Krizinin sebebi yeryüzünün kısa sürede insan faaliyetleri sebebi ile ısınmasıydı, bunu artık biliyoruz. İşte yeryüzünün artık ısınmaya tahammülü yok. Daha fazla ısındığı takdirde dünyanın döngüsü bozulacağı için bildiğimizin dışında bir dünyada yaşamaya çalışacak tüm canlılar. Buna çocuklarımız da dahil maalesef. İşte uzmanlar diyor ki “dünya en fazla 1.5 derece ısınmaya toleranslı ama şu anda bile 1.1 derece ısınmış durumda. Ve ülkeler üretimlerine bu şekilde devam ederse, fosil yakıtlardan vazgeçilmez ise dünya 4 hatta 5 dereceye kadar ısınabilir. İşte o yüzden tabiri caiz ise ülkelerin ayaklarını denk alması gerekiyor.

Bizim ülkemiz de Ulusal Katkı Beyanı yeterli bulunulmayan ülkeler arasındaydı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da Mısır’daki bu toplantıya gitmeden önce yeni bir taahhüt açıklayacağını duyurmuştu. Olmadı duyuramadı, toplantıya yetişemedi. Bunun üzerine bakanlık ülkemizin yeni iklim eylem planının duyurusu için COP27 adresini verdi. İşte o açıklama hafta içi geldi. Ve bu açıklama bize bir de ödül getirdi. 

Günün Fosili ödülü. COP’ta bulunan sivil toplum temsilcilerinin oylarıyla seçilen ve Uluslararası İklim Eylem Ağı  (CAN ) tarafından, iklim değişikliğine karşı “EN AZI BAŞARMAK İÇİN EN FAZLASINI YAPAN” ülkelere verilen bir ödül.

Maalesef ki; Türkiye’nin yeni hedefi, beklendiği gibi %35 mutlak emisyon azaltımı değil, %30’un üzerinde emisyon artışı anlamına geliyor...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *