İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Türkiye Kasaplar Federasyonu: Et krizi yaşayabiliriz

Türkiye Kasaplar Federasyonu: Et krizi yaşayabiliriz

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanmasıyla muhatap olacağız." dedi

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanmasıyla muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz. Türkiye'de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin" dedi.

Yalçındağ, bir süre sonra Türkiye'de "et krizi" yaşanacağını belirterek, "Sorgulanması gereken, kasaplardaki etiketler değil, vatandaşın satın alma gücü olmalı" dedi.

Beyaz et fiyatlarının kırmızı etle yarışır durumda olduğunu söyleyen Yalçındağ, "Et alınabilirliği ile konuşulmalı. 2 yıl önce 1 liraya alınan yem şimdi 3-4 lira ise, bu da kaçınılmaz bir şekilde et fiyatlarına yansıyacak. Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanması ile muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz. Türkiye’de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin” diye konuştu.

Sözcü'den Cem Yıldırım'ın haberine göre, Yalçındağ TÜİK'e göre 1 milyon 200 bin tona yakın bir et üretimi göründüğünü ancak bunun sağlıklı bir rakam olmadığını söyledi.

Yalçındağ, "Kurban bayramında 900 bin kadar büyükbaş hayvan, 3 milyon civarında da küçükbaş hayvanı kurban ediyoruz. Bunların toplam et üretimi noktasındaki ifadesi, 300 bin ton civarındadır. Ayda 150 bin ton et tüketildiği noktasına geliyoruz. Türkiye’de sorgulanması gereken, vatandaşın gelirinin satın alma gücüdür" dedi.

"2 yıl önce 1 liraya aldığı yem, şimdi 3-4 liraya çıktı"

Yem hammaddesinin yüzde 70’inin dövizle ithal edildiğini vurgulayan Yalçındağ, şöyle konuştu:

"Hayvan kendisine de bakıyor, yavrusuna da bakıyor, sahibine de bakıyor ama bizim memleketimizde bir yerden dana alıyorsunuz, bir yerden yem alıyorsunuz. İkisini birleştirip et üretmeye çalışıyorsunuz. Yem hammaddesinin yüzde 70’i dövizle ithal ediliyor. 2 yıl önce 1 liraya aldığı yem, şimdi 3-4 liraya çıktı bu da kaçınılmaz bir şekilde et fiyatlarına yansıyacaktır. Bizim için önemli olan vatandaşın alabilmesi ama aynı zaman üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, üreticimizin de yaptığı işten para kazanması lazım."
'İneği besliyor karşılığında aldığı sütü sattığında, verdiği yemin parasına alamıyor'
"Ondan sonrada meslekte isteksizlik ortaya çıkacak. Kesilen hayvanının yerine hayvan koyamayacak, giderek yeniden et krizi yaşanması ile muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz yani, Türkiye’de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin. Çiğ süt fiyatları 4.70 TL olarak açıklandı ama geç kalındı. Bir sürü inek kesildi süt para etmediği için. İneği besliyor karşılığında aldığı sütü sattığında, verdiği yemin parasına alamıyor, bu sefer bir tek çare var götürüp mezbahaya kestiriyor. Şimdi süt para etmezse, inek beslenmez. İnek beslenmezse, dana olmaz. Dana olmazsa da et olmaz. Siz de et problemi yaşarsınız."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *