Yazısının girişinde Alanya ve Gazipaşa’da yılın ilk mango hasadının başladığını söyleyen Yalçın Bayer, Alanya sahilindeki Anjeliq House’ta yapılan etkinliğe Alanya (Fatih Ürkmez) ve Gazipaşa (Orhan Altun) Kaymakamları, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile İstanbul’dan gelen gazeteciler, gurmeler ve çevredeki ziraat odası başkanlarıının katıldığını belirtti.
Metnin devamında ise bölgenin son yıllarda tropikal meyvede öne çıkmaya başladığını ifade ediyor.
Yalçın Bayer'in yazısının diğer kısmı şöyle:
"Mango ise Türkiye’nin favori tropikal meyvesi olmaya en büyük aday. Güzel tadı ve sayısız faydaları sebebiyle, bütün araştırmalar mangonun vitamin ve mineral deposu olduğunu gösteriyor.
Çeşitli sağlık sorunlarını kontrol altında tutmak için yardımcı bir gıda maddesi olarak tanıtılıyor. Mango artık yerli üretimin ürünü oldu. Tat ve rengi mükemmel; çünkü meyveler ağaçta olgunlaşıyor ve bu şekilde bütün faydalı unsurları barındırıyor.
Tarımcılar, mangonun Türkiye için büyük bir avantaj sağlayacağını vurguluyorlar. Çünkü ihracat potansiyeli çok yüksek. AB ülkelerinin severek tükettiği bu meyve, Afrika ve Güney Amerika’dan 45-50 günlük bir yolculukla tüketiciye ulaşıyor. Oysa Türk mangosunun çok daha kısa sürede halka ulaşması mümkün. Düşünün, bir gece önce dalından koparılan bu meyve, tezgâhtan buram buram kokusuyla sofranıza ulaşacak! Aldığınız enerji de cabası. Bu Türkiye için yeni bir ihracat kapısı olarak bölgede umut sayılıyor.
BİYODİZELDEN MANGOYA
‘Chefs Dreams Mango Bahçesi’ndeki etkinlikte bu projenin önderi, daha önce atık yağların toplanması ve biyodizel üretilmesi ile tanınan Mustafa Ezici tropikal meyve üretimine önem verilmesinde öncülük yapıyor ve diyor ki:
“Yenilikçi bir tarım arıyorsak o zaman mangonun üretimi ve geliştirilmesi için planlı, ciddi ve kapsamlı bir çalışma ile hep birlikte destek vermemiz gerekiyor.”
Mönüdeki sunumlar mango lavaş, kakule ile demlendirilmiş mango suyu, mango carpaccio, mango kabuğu ve Anjeliq House manda yoğurdu, karamelize mango yatağında Michelin Octopus Plate. Kurutulmuş mango eşliğinde çıtır İmam Çağdaş baklavası, mango dondurması ile doldurulmuş... Türkiye’nin ünlü gurmeleri Aylin Öney Tan, Zeynep Kakınç, diyetisyen Selahattin Dönmez, Meliha Okur ile M. Ali Dim’in etkinlikle ilgili bilgilerini köşelerinden yazacakları, TV ve radyolarda anlatacakları bildirildi. Fransa’da gastronomi alanında ödül almış, Michelin Yıldızı’na aday Mutlu Şevket Yılmaz’ın restoranına gidildi.
Emre Toktemur mango ile gastronomiyi birleştirme noktasındaki yaratıcılığını ve hünerlerini Antalya’da gösterdi.
Mango etkinliğine en büyük destek verenlerden turizmci ve mimar Cüneyt Darı, Antalya genelindeki Ziraat Odası Başkanları ve Alanya’daki 102 mahalle muhtarının mango tanıtımında davet edilmesi, mango üretimine ne kadar önem verildiğini göstermesi anlamında önemliydi.
Alanyalı üreticiler, coğrafi işarete de önem verdiklerini gösteriyorlar. Çünkü Alanya avokadosu, Alanya muzu, Alanya yeni dünyası ürünlerinin coğrafi işareti alınmış, ‘Şimdi de sıra Alanya mangosuna geldi’ diyorlar.