Rusya-Ukrayna görüşmelerinin yeni turu İstanbul’da yapılıyor. Türkiye’nin beklentisi iki günlük müzakerelerde ilerleme sağlanması.
Konuyu dış politika uzmanı, Muhalif yazarı Ferai Tınç’a sorduk;
İstanbul neden tercih edildi?
“Bu durum Türkiye’nin aktif olarak barış görüşmelerinde tarafları yakınlaştırmak için yol aldığını gösteriyor. Türkiye bu rolü almak istedi, bu da kabul edildiği anlamına geliyor. Ayrıca en tarafsız lokasyon İstanbul ve gerçekten görüşmelerin Belarusya’yala sürmesi zordu. Bölgede en tarafsız yer olarak İstanbul’un seçilmesi doğal. Bu durum barış görüşmelerinde Türkiye’nin önemli bir rol alacağı anlamına gelmiyor, henüz küçük bir katkı diyebiliriz. Yine de bir adımdır ve barış için her şeyi yapmaya devam etmeliyiz. Türkiye de devam etmeli. Bir damla da olsa, küçük de olsa bu gayretler desteklenmeli."
Bu görüşmeden bir sonuç beklemek mümkün değil
"Tabi bu görüşmeden bir sonuç beklemek mümkün değil. Antalya’daki görüşmeden de bir sonuç çıkmadı, oradaki amaç farklıydı zaten. Burada da amacı tam olarak anlayamıyoruz, öncelikli olarak güvenli bir yer olması açısından İstanbul tercih edildi diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi görüşmecilerin zehirlendiği iddiaları var. Rus Oligark Abromoviç de görüşmelere katılıyormuş bunu öğrendik dün. Bunların önüne geçmek için ve birçok açıdan daha güvenli olduğu için İstanbul düşünülmüş ve tercih edilmiş olmalı."