Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, 19 Ocak’ta partisinin il başkanları istişare toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik ifadeleri nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Özdağ, 2020 yılında TBMM’de yaptığı bir konuşmada, “Türk ordusu 2 bin kilometre uzaklıktaki Libya’da bir Arap iç savaşına müdahil olmuş ve çatışmaların içinde yer almaktadır” diyerek, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu iki kişinin açık kimliklerini ve rütbelerini açıklamış, ayrıca şehit olduklarını duyurmuştu. Bu açıklamalar üzerine, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 27/2 maddesi kapsamında resen soruşturma başlatılarak hakkında fezleke hazırlanmıştı.
Yasama Dokunulmazlığı Kalktı
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 14 Mart 2023’te yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında Özdağ’ın yeniden seçilememesi nedeniyle yasama dokunulmazlığının kalktığını belirterek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma açması gerektiğini bildirdi.
İddianame Hazırlandı
14 Haziran 2024’te ifadesi alınan Özdağ hakkında, MİT Kanunu’na muhalefet suçunu işlediği gerekçesiyle iddianame hazırlandı. MİT mensuplarının ve ailelerinin kimliklerini, görevlerini ve faaliyetlerini ifşa ettiği iddiasıyla üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. İddianamenin kabul edilmesiyle birlikte, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.