İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Uzayda geçen altı ay, onlarca yıllık kemik kaybına bedel

Uzayda geçen altı ay, onlarca yıllık kemik kaybına bedel

Hiç bir astronotla ortak noktanızın olup olmadığını merak ettiniz mi? Görünüşe göre 206 tane ortak noktanız var; yani kemikleriniz. Vücudumuzun bu kısımları, astronotlardaki kemik kaybı üzerinde yürütülen yeni bir çalışmanın odak noktası. En önemli soru ise kemiklerin Dünya’ya döndükten sonra geri kazanılıp kazanılmadığı.

McCaig Kemik ve Eklem Sağlığı Enstitüsü başkanı ve Calgary Üniversitesi Cumming Tıp Fakültesinde profesör olan Dr. Steven Boyd, TBone adını taşıyan bu çalışmayı 2015 yılında başlatmış. Çalışmada 17 astronot, son yedi yıl boyunca uzaya gittikten sonra ve gitmeden önce takip edilerek ‘uzun dönemli’ uçuşlardan sonra kemiklerin eski haline dönüp dönmediği anlaşılmaya çalışılmış. Geçtiğimiz hafta Scientific Reports bülteninde yayımlanan bulgular her ne kadar Dünya’da yaşayan bizler için önemsiz gibi görünse de, genel olarak kemik sağlığının daha iyi anlaşılması bakımından önem taşıyor.

Kasbilim yardımcı profesörü ve çalışmanın baş yazarı Leigh Gabel (PhD), “İnsanlarda kemik kaybı oluyor” diyor. “Yaşlandıkça, yaralanınca veya vücudumuzu hareket ettiremediğimiz herhangi bir senaryoda kemik kaybediyoruz”

“Astronotlara ne olduğunu ve nasıl iyileştiklerini şimdiye kadar pek anlamış değiliz. Bu tür araştırmalar, böylesine kısa bir zaman aralığı içerisinde vücutta gerçekleşen süreçlere bakmamızı sağlıyor. Aynı miktarda kemik kaybını görmek için Dünya’daki birini onlarca yıl takip etmemiz gerekirdi.”

Araştırmacılar ABD’nin Houston şehrindeki Johnson Uzay Merkezi’ne giderek astronotların el ve ayak bilekleri üzerinde uzaya gitmeden önce, Dünya’ya döndüklerinde ve sonrasında altı ile 12 aylık dönemlerde tarama gerçekleştirmişler.

“Ağırlık kaldıran kemiklerin, çoğu astronotta uzaydaki uçuştan bir yıl sonra sadece kısmen geri geldiğini keşfettik” diyor Gabel. “Bu durum, uzaydaki uçuş sebebiyle gerçekleşen kalıcı kemik kaybının Dünya üzerinde yaşa bağlı olarak on yılda gerçekleşen kemik kaybıyla hemen hemen aynı seviyede olduğunu akla getiriyor.”

Bu kayıp ise tıpkı bacaklarınız gibi normalde Dünya üzerindeyken ağırlık taşıyan kemiklerin, yer çekimsiz ortamda ağırlık taşımaması sebebiyle gerçekleşiyor; uzaydayken havada öylece süzülüyorsunuz.

“Uzaydan döndükten sonra zayıflık ve denge kaybı sebebiyle yürümekte zorlanan astronotlar gördük. Diğerleriyse çalışma ziyareti kapsamında bizimle buluşmak için bisikletleriyle Johnson Uzay Merkezindeki kampüse gelmişti. Dünya’ya dönen astronotların uçmaya verdikleri tepkilerde epey bir farklılık var” diyor Boyd.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *