İstanbul
Parçalı bulutlu
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4109 %0.29
38,2720 %0.04
98.419,32 %1.985
3.443,07 0,41
Ara
Muhalif. GÜNDEM Uzmanlardan Ramazan sonrası ilk uyarı: “Bayramda beslenmeye dikkat''

Uzmanlardan Ramazan sonrası ilk uyarı: “Bayramda beslenmeye dikkat''

İşte uzmanların sağlıklı beslenme önerileri...

Okunma Süresi: 3 dk



Herkese mutlu, huzur dolu bayramlar…

Ramazan boyunca oruç tuttuysanız iftar ve sahurun arasında çok az zaman olması nedeniyle öğün sayısını azalttınız ve beslenme düzeninizi tamamen değiştirdiniz demektir. 17 saatlik oruç süresinin ardından normal yemek düzenine geçerken dikkat edilmelidir. Bayramda aşırı miktarda yemek yemek kilo arışına sebep olabileceği gibi başta kalp sağlığı olmak üzere pek çok rahatsızlığa sebep olabilmektedir .

Ramazan'ın bitmesiyle normal beslenme düzenine geçeceğiniz bu günlerde günler; ziyarete gittiğiniz eş, dost, akrabanın ikram için hazırladıkları kalorisi yüksek şeker, çikolata ve şerbetli tatlılarla karşılaşacağınız ısrarcı anlar yaşayacağınız kaçınılmaz bir gerçek . Bu durumda bazı bireyler için psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi anlamına geliyor . Peki ramazan bayramı ve sonrasında beslenmemizde nelere dikkat edilmeli ?



Bayram sofraları için lif içeriği yüksek , düşük kalorili besinler seçin!
Sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düşük yağ ve kalori içeriği olan yiyecekleri ana yemeğin yanında servis ederek sağlıklı aperatifler hazırlayabilirsiniz . Porsiyon kontrolünde en kolay yöntem kendi avuç içiniz kadar hesap etmektir. Yine hayali olarak bir tabağı dörde bölerseniz yarısını sebzeler, çeyreğini et, diğer çeyreğini de yoğurt ile doldurmak da kolay porsiyonlama yöntemidir.

Küçük porsiyonlar önemli !
Geleneklerimizde misafirlere meyve ya da sütlü tatlı sunmak ne yazık ki yok. Bu sebeple ziyaret için gittiğiniz her ortamda bol miktarda çikolata , şeker ve şerbetli ağır tatlılar ikram edilecektir .Bayram sürecinizi ramazan öncesindeki beslenme düzeninize geçeceğiniz günler gibi düşünebilir ilk güne hafif beslenerek başlayıp bedeninizi alıştırabilirsiniz . Üçüncü gün tüketiminizi ilk güne oranla biraz daha artırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapabilirsiniz .



 

Fiziksel aktivite çok önemli !
İşlerinizin yoğunluğundan, zamansızlıktan şikayetçiyseniz işte size altın fırsat bayram tatilinizde yürüyüş yapmak için bahaneniz kalmadı. Her gün en az 30 dakika yürüyüş, dans, koşu, bisiklete binmek gibi sevdiğiniz bir spor yapın ve bunu devamlı sürdürmeye gayret edin.

Su ve Bitki çaylarının gücüne inanın!
Misafirliklerde bolca ikram edilecek çay ve kahve ile vücuda alacağınız kafein için günlük limitlerinizi aşmamaya dikkat edin . Çarpıntı, su içmemeye bağlı baş ağrısı, uykusuzluk gibi sorunları da doğurabilecek durumla baş edebilmek için günlük su alımınızı korumaya, kafeinli içecek tüketiminizi de her zamanki oranlarda korumaya dikkat etmeli, bitki çayları tüketmeye de gayret etmelisiniz. Özellikle yemek sonrası içilen rezene, biberiye, adaçayı,  ıhlamur ve papatya yardımcı olacaktır. Hazım için gazlı içecekler yerine su, soda veya bitki çaylarını tercih edin.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *