İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4661 %-0.06
36,5420 %-0.16
3.550.537 %3.58
3.073,62 0,66
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Vakıflara devredilmişti: Eminönü’ndeki tarihi bina yeniden İBB’nin oldu

Vakıflara devredilmişti: Eminönü’ndeki tarihi bina yeniden İBB’nin oldu

Alınan bu karar Gezi Parkı ve Galata Kulesi için de emsal olabiliecek nitelikte.

İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, emsal teşkil edecek önemli bir karara imza attı. İBB’nin tapulu malıyken 2018 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Eminönü’ndeki tarihi bina, mahkeme kararıyla yeniden İBB’nin oldu. Mahkemenin bu kararı aynı gerekçeyle İBB’nin elinden alınan ve halen dava konusu olan Gezi Parkı ve Galata Kulesi için de emsal olabilir.

Tarih Vakfı’nın kullandığı Fatih Zindankapı Mahallesi  Değirmen Sokak , numara 13’te bulunan  Haliç kıyısındaki tarihi bina, mahkeme kararıyla yeniden İBB mülkiyetine geçti. 

Yaşanan süreç

2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanununun 30’uncu maddesindeki “ Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” hükmü gerekçe gösterilerek bina 2018 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

İBB 2019’da dava açtı

İBB, Temmuz 2019’de tescil işleminin iptali için dava açtı. Mahkeme tarihi kayıtları inceledi, bilirkişi raporlarıyla değerlendirme yaptı. İstanbul 8.Asliye Hukuk Mahkemesi geçen günlerde kararını açıkladı.

Mahkeme tarihi binanın Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrine gerekçe gösterilen Vakıflar Kanunun 30. Maddesinin yeterli olmadığını, bilgi ve belgelerle tarihi yapının adı geçen Haremeyn ve Mirdivanı Vakfı’na ait olup olmadığının ispatlanması gerektiğini hatırlattı. Tapu kaydı, kroki, imar durumu, keşif ve bilirkişi raporları ışığında karar veren mahkeme, 5737 Sayılı Vakıflar Kanunun 30. madde şartlarının oluşmadığına hükmetti.

Mahkeme, Harameyn ve Mirdivani Vakfı’nın tapusunun iptaline, tarihi yapının davacı İstanbul Büyükşehir Belediyesine kayıt ve tesciline karar verdi.  Benzer şekilde İBB’nin elinden alınarak Vakıflara devredilen Gezi Parkı ve Galata Kulesiyle ilgili davalar halen devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *