Işık önce "Amaç az çalışıp çok para kazanmak değil, mümkünse hiç çaba göstermeyip çok para kazanmak. Umutsuzluğun bir tezahürü olarak sayılabilecek bu davranış geçmişten beri var." tespitini yaptıktan sonra, "Eskiden define avı yaygındı örneğin. 80’li yıllarda faiz ve bankerlerin çoğalmasının sebebi de ekonominin kötü gittiği dönemlerde alternatif olarak ortaya çıkıp hızlı şekilde zenginlik vaat etmeleriydi. Bugünlerde ise daha teknolojik altyapısı olan yatırım araçları revaçta; başta kripto dünyası olmak üzere" hatırlatımasında bulundu...
Bunun nedenini finans dünyasında kullanılan "FOMO Korkusu"na bağlayan Işık şunları anlattı:
"FOMO piyasaya yeni giren insanlar için katlanarak artan ve sonunda da alışkanlığa dönen bir sendrom. Girdiği günden itibaren bakalım hangi kâğıt/coin pik yapacak diye eşe dosta danışıp, o kâğıt tavan yaptığında bu sefer daha büyük vurgunu yapamama korkusu ile arayışa giriyor vatandaş! Zaten herhangi bir mantığa dayanmadan “define avına” çıkanlar sadece duyum ile para kazanmaya çalışıyor.
FOMO aslında elle tutulur, hesaplanabilir bir şey değil. Ancak “Korku ve Açgözlülük Endeksi” ile insanların risk iştahı belirtilir. 0 seviyesi piyasanın en korku dolu olduğu seviyeyi gösterirken, 100’de açgözlülük tavan yapar. FOMO açısından değerlendirecek olursak 100’e yaklaştıkça insanlar FOMO’ya düşme eğilimine gelmiş olur.
FOMO sadece vurgun kaçırma korkusu değildir. Özellikle 2008 sonrası balon kavramı hayatımıza girdi. Son yıllarda ekonomistler çoğu kripto paranın balon olduğunun uyarısını verdi. Bu grafik 2016-günümüz arası Stock Market bubble (borsa balonu) kavramının Google’da aranma sayısını gösteriyor. Bu yıl arama sayıları inanılmaz bir artış gösterdi. Son küresel krizin getirdiği bu çekince de aslında başka bir FOMO göstergesi. Yatırım yapanlar her an bir balon oluşabileceği gibi “bir balon oluşur da benim hissem burada kalır” endişesini yaşıyor.
Kısaca, finans alanında FOMO’nun en büyük tezahürü sabırsızlıktır. Özellikle parasal olarak çaresiz olduğumuz bu dönemde maddi darboğaz sabırsızlık hissiyatını arttırarak devam etmektedir. İnsanlar yatırım yapmak yerine, “ben de coin/hisse oynamak istiyorum”, diyorlar. (Oynamak lafını hala anlayabilmiş değilim. Ne diyelim şeytanınız bol olsun) Bunun bir oyun olmadığını, sabır ve metanetle akılcı şekilde davranılması gerektiğini öğrenmeliyiz. Bu kadar kolay gelir elde edilebilecek bir dünyada yaşamıyoruz..."
Yağız Kutay Işık'ın, günümüzün kripto para çılgınlığını analiz ettiği yazısınının tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayınız...